Doorn

Woonhuis Dop


In 2011 is Woonhuis Dop opgeleverd, een houten villa gelegen in de nieuwbouwwijk Oosterheem in Zoetermeer. Na een aantal jaar wilden de bewoners verhuizen naar een groener en meer landelijk gebied en wilden het liefst hun huis oppakken en meenemen. Aan Common Affairs de opgave om een nieuwe woning te ontwerpen maar met behoud van alle elementen van het woonhuis in Zoetermeer. 

Authentieke sfeer

Het ontwerp met het grote dak doet denken aan een boerenschuur. De woonfuncties bevinden zich onder het dak, terwijl de slaapkamers en badkamer achter gesloten geveldelen zijn geplaatst, dit geeft de woning een uniek indeling. De woonkamer, keuken en werkruimte zijn open en lopen in elkaar over, dit zorgt voor een optimaal gevoel van ruimtelijkheid. De vide over 3 lagen wordt verbonden door een spectaculaire trap die de verdiepingen met elkaar verbindt. Het is een opvallend en functioneel element in het interieur. Ook de constructie van massief eiken balken en kolommen met traditionele houtenpen verbindingen draagt bij aan de authentieke sfeer van de woning. De combinatie van de houten constructie en de witte wanden van de gevel geeft de woning een tijdloze uitstraling. Het eindresultaat is een duurzame, karaktervolle woning met een ontspannen vakantiegevoel.

Nederlandse materialen 

Het gebruik van duurzame materialen, zoals hout en andere in Nederland geproduceerde materialen, draagt bij aan de duurzaamheid. De toepassing van warmte-koude opslag (WKO) in combinatie met zonnecellen zorgt ervoor dat de woning volledig zelfvoorzienend is op het gebied van energie, wat resulteert in een energie-neutrale woning. 



Projectgegevens

Periode:
2018>2023
Team:
Berend Hoffmann, Alonso Garcia
Opdrachtgever:
Particulier
Programma:
Woonhuis
Oppervlakte:
250m2 BVO