Zoetermeer

Woonhuis Dop


Groene parel

In de nieuwbouwwijk Oosterheem ligt Villawijk Parkeiland, de groene parel van Zoetermeer. De wijk bestaat uit circa 8800 woningen en ademt de sfeer van een Engels tuindorp. Veel van de woningen zijn omringt met groene hagen, gebouwd met ambachtelijke materialen en hebben bijzondere daken.

Nederlandse materialen

De wens van de opdrachtgever was om een vrijstaand huis te bouwen dat duurzaam is en een ontspannen vakantiegevoel uitstraalt. Daarom is er gekozen om zoveel mogelijk gebruik te maken van hout en andere duurzame – uit Nederland afkomstige – materialen. Door de toepassing van warmte koude opslag (WKO) in combinatie met zonnecellen is de woning qua energie volledig zelfvoorzienend en hierdoor aangemerkt als zogenaamde energie 0 woning.
Authentieke sfeer

Het ontwerp bestaat uit een groot dak dat refereert aan de boerenschuur. Onder het dak bevindt zich de woonfunctie. Achter de gesloten geveldelen zijn de slaapkamers en badkamer te vinden. De woonkamer, keuken en werkruimte zijn open en lopen in elkaar over. Centraal in de ruimte bevindt zich een vide over 3 lagen met een spectaculaire trap die de verdiepingen ontsluit.

De constructie bestaat uit massief eiken balken en kolommen met traditionele houtenpen verbindingen. De houten constructie en witte wanden gevel geven de woning een authentieke en serene sfeer. Projectgegevens

Periode:
2008>2011
Team:
Berend Hoffmann
Opdrachtgever:
Particulier
Programma:
250m2 bvo
Fotograaf:
Kees Hummel