Haarlem

Woongebouw Bellini (O5) in Vijverpark

Aan de Schipholweg komen vijf nieuwe woongebouwen (O1 t/m O5) als onderdeel van een stedelijke wand die de entree tot Haarlem begeleidt. De gebouwen zijn onderdeel van het stedenbouwkundige plan Vijverpark (voorheen bekend als Entree Oost). Common Affairs heeft het ontwerp gemaakt voor twee van de woongebouwen: O3 en O5.

In het stedenbouwkundig plan is aangegeven dat de bouwblokken langs de Schipholweg uit meerdere ‘huizen’ dienen te worden opgebouwd die onderling sterk verschillen.

O5 - Bellini

Dit woongebouw markeert de oostelijke hoek van Vijverpark. Het bouwblok bestaat uit vijf verschillende panden met ieder een eigen verschijningsvorm. De panden worden in de binnenstraat trapsgewijs lager zodat het gebouw aansluit op de maat en schaal van het binnengebied van Vijverpark.

Alle panden hebben een eigen spel van kleur, geleding en plastiek. Terugliggend metselwerk, erkers, zorgvuldig geplaatste ornamenten of een sterke horizontale lijn zijn ingezet om het individuele karakter te benadrukken.


De twee panden aan de Schipholweg hebben een klassieke opbouw met een dubbelhoge plint. In het statige kopgebouw in de oostelijke hoek krijgt de plint extra betekenis door de positie van de entree op de hoek. De rijke vormgeving van de gevel benadrukt de functie van enteegebouw. Het naastgelegen pand aan de Schipholweg kenmerkt zich door sterke horizontale lijnen. Deze worden benadrukt door een strakke repetitie van erkers in de plint.

Ook voor dit woongebouw is er door de hoge geluidsbelasting gekozen voor een interne galerij aan de zijde van de Schipholweg. De gevel van de galerij is volwaardig vormgegeven waardoor de galerij onderdeel is van gebouw. De woningen op de begane grond die hun toegang vanuit de straat hebben, krijgen op de verdieping karakteristieke geluidserkers waardoor een geluidluw binnenklimaat wordt gewaarborgd.


Projectgegevens

Periode:
2017>heden
Opdrachtgever:
Ontwikkelingsmaatschappij 023 C.V.
Programma:
28 appartementen, 8 maisonnettes
Werkzaamheden:
VO+, esthetische begeleiding
Impressies woongebouwen:
In opdracht van Ontwikkelingsmaatschappij 023 C.V door Theo van Leur