Haarlem

Woongebouw Bach (03) in Vijverpark

Aan de Schipholweg komen vijf nieuwe woongebouwen (O1 t/m O5) als onderdeel van een stedelijke wand die de entree tot Haarlem begeleidt. De gebouwen zijn onderdeel van het stedenbouwkundige plan Vijverpark (voorheen bekend als Entree Oost). Common Affairs heeft het ontwerp gemaakt voor twee van de woongebouwen: O3 en O5.

In het stedenbouwkundig plan is aangegeven dat de bouwblokken langs de Schipholweg uit meerdere ‘huizen’ dienen te worden opgebouwd die onderling sterk verschillen.

O3

Dit woongebouw bestaat uit drie statige panden aan de Schipholweg en twee ‘koppelblokken’ in de zijstraatjes. De appartementen zijn te bereiken via de manifest zichtbare entree in het centrale pand. Het centrale gebouw heeft een karakteristieke uitstraling door de grijsgroene kozijnen en de donkerbruine baksteen die in reliëf is gemetseld. De koppelblokken in de zijstraatjes sluiten in kleur, materiaal en maat aan op de naastliggende grondgebonden woningen. Op deze manier wordt ingezet op een zorgvuldige overgang in maat en schaal in het gebied.

Door de hoge geluidsbelasting op de gevel is gekozen voor een typologie van appartementen met een verglaasde galerij. Op de begane grond en eerste verdieping liggen wel woonfuncties aan de geluid belaste gevel. Deze woningen hebben een eigen voordeur aan de Schipholweg. Hier zijn de erkers met een dubbele gevel ingezet om toch een geluidsluw woonklimaat te creëren. Door de inzet van deze architectonische middelen krijgt het complex een voorkant aan de Schipholweg.

Het parkeren is onder het blok opgelost op de begane grond. Om de uitstraling naar het openbaar gebied te waarborgen is dit rondom afgezoomd met woonprogramma.

*Beeld bovenaan pagina: Theo van Leur


Projectgegevens

Periode:
2017>heden
Opdrachtgever:
Ontwikkelingsmaatschappij 023 C.V.
Programma:
23 appartementen, 10 maisonnettes
Werkzaamheden:
VO+, esthetische begeleiding
Impressies woongebouwen:
In opdracht van Ontwikkelingsmaatschappij 023 C.V door Theo van Leur