Haarlem

Transformatie EKP-gebouw

Gebiedstransformatie

Plaza West is de nieuwe naam voor de herontwikkeling van het terrein van het voormalige expeditieknooppunt van de PTT in Haarlem. Common Affairs heeft voor het gebied een stedenbouwkundig plan gemaakt waarbij wordt ingezet op de transformatie tot centrumgebied met een mix aan wonen, winkels en ontspanning.

Betonnen kolos

Het EKP-gebouw is ooit ontworpen als sorteerpunt voor de PTT. Deze enorme betonnen kolos uit de jaren tachtig blijft behouden en wordt volledig getransformeerd. Om het gebouw een meer open uitstraling te geven die past bij de nieuwe winkelfuncties is er een glazen voorbouw ontworpen, geïnspireerd op een traditionele markthal. Boven op het dak worden ‘strandhuisjes’ gebouwd.

Strandhuisjes op het dak

De grote en hoge ruimten in het bestaande gebouw zijn uitermate geschikt voor grootschalige functies. Op de begane grond komt een supermarkt, afgezoomd met kleine winkels. Op de verdieping is er ruimte voor fitness en een kinderspeelparadijs.
De over gedimensioneerde constructie maakt het mogelijk om een woonlaag toe te voegen op het dak. De ‘strandhuisjes’ zijn kleine cascowoningen voor starters, met voor en achter een daktuintje. Door de grote hoogte van het gebouw heb je hier een prachtig uitzicht. De ene helft van deze woningen kijkt uit over het centrum van Haarlem; vanuit de andere helft zie je de duinen en de Noordzee.

Projectgegevens

Periode:
2015>2019
Opdrachtgever:
Plaza West Haarlem BV
Programma:
65 appartementen, 2 supermarkten, winkelruimte, sportschool, kinderspeelparadijs
Oppervlakte:
19.639 m2
Status:
In aanbouw