Haarlem

Plaza West

Nieuw dynamisch centrum

Het voormalige expeditieknooppunt van de PTT zal de komende jaren transformeren tot een centrumgebied in Haarlem. Bij de transformatie blijft een groot deel van het bestaande expeditiegebouw behouden. Nieuwe woongebouwen maken het centrumgebied compleet. Het gebied zal zich ontwikkelen tot een dynamisch centrum met een mix aan functies. Plaza West kent straks een invulling met diverse winkels, supermarkten, een speelparadijs, een fitnesscentrum en meer dan 600 woningen.

Inkapselen

Het Expeditieknooppunt is ooit als een ‘Fremdkörper’ omgeven door grote parkeerterreinen, geland in de oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur. Bij de nieuwe stedenbouwkundige opzet is het bestaande gebouw juist verbonden met het bestaande. Het gebouw wordt als het ware ingekapseld door de structuren uit de omgeving: de fijnmazige negentiende eeuwse woonwijk, de grootschalige autoboulevard en de losse sportvelden en service gebouwtjes.

Nieuwe verbindingen

Waar het bestaande gebied als geprivatiseerd terrein verbindingen in de stad blokkeerde, ontstaat er nu een situatie waarbij het gebied het hart wordt van de wijk. Structuren van groen en water worden opnieuw verbonden en er worden nieuwe fiets-, wandel- en autoverbindingen gelegd met de omgeving.

Projectgegevens

Periode:
2015>heden
Opdrachtgever:
Plaza West Haarlem BV
Programma:
Circa 600 woningen, 2 supermarkten, winkelruimte, sportschool, indoor speelparadijs, parkeergarage (ca. 300 parkeerplaatsen)
Werkzaamheden:
Stedenbouwkundig plan, beeldregie architectuur nieuwe gebouwen, inrichting openbare ruimte & architectonische uitwerking Gebouw 8 (herbestemming)