Suikersilo

Halfweg

Suikersilo's SugarCity

Industrieel erfgoed

De kracht van het voormalig CSM-terrein [SugarCity, Halfweg] ligt in zijn industriële erfgoed. De twee vijftig meter hoge suikersilo’s vormen daar, samen met de kalkoven, de bakens van. Het contrast in schaal tussen deze industriële gebouwen en de overige gebouwen in de omgeving is enorm. De gesloten silo’s bestaan elk uit twee concentrische betonnen cilinders, die zich perfect bleken te lenen voor een herbestemming tot kantoorruimte.

Suikersilo

Ruitvormige ramen

De gemetselde buitenmuren op de begane grond zijn weggehaald, waardoor de hoofddraagconstructie tevoorschijn kwam en zichtbaar werd hoe mooi deze kolossen op hun smalle poten staan. Vervolgens werden ramen en vloeren in het gebouw aangebracht. De gevel is abstract en schaalloos gehouden door geen enkele horizontale lijn te gebruiken en over de hele gevel een diagonaal patroon van ruitvormige ramen aan te brengen. De helft van de ramen is echt, de andere helft is uitgevoerd als paneel in spiegelglas. Het totale gebouw blijft op deze manier verwarrend, omdat de opbouw in verdiepingen aan de buitenkant niet af te lezen is.

Suikersilo

Aluminiumbekleding

Voor de gevels werden uitgebreide kleurstudies gedaan, maar uiteindelijk is besloten ze in één kleur te bekleden met zilvergrijs aluminium. De diepte- en schaduwwerking van de vlakke, ruitvormige ramen tegen de ronde wanden bleek zo spannend te zijn dat er geen kleur nodig was. Als het donker wordt, verdwijnt dit effect, maar ’s avonds weet het gebouw opnieuw de aandacht te trekken door het fonkelende spel van gekleurde lampjes in de kaders van de ramen.

Suikersilo
Suikersilo

Projectgegevens

Periode:
2002>2008
Opdrachtgever:
Cobraspen Groep
Programma:
Kantoren
Oppervlakte:
17.600 m2
Status:
Opgeleverd