Halfweg

SugarCity

Brede mix van functies

Het terrein van de voormalige suikerfabriek CSM ligt in Halfweg, halverwege tussen Amsterdam en Haarlem. De opgave was om van dit afgelegen industrieterrein een plezierig en levendig gebied te maken. Omdat het onder een aanvliegroute van Schiphol ligt, kan er niet worden gewoond. Het was daarom nodig naar andere functies te zoeken die dynamiek genereren, zowel overdag als ’s avonds, doordeweeks en in het weekend. Die levendigheid is gevonden in een brede mix van bedrijven, kantoren, winkels, horeca, een hotel en voorzieningen voor sport en ontspanning.

Ontwikkeling in fases

SugarCity zal in fasen worden ontwikkeld en pas over een aantal jaren volledig in gebruik zijn. Dit vroeg om een stedenbouwkundige aanpak waarin niet alleen het eindbeeld van belang is, maar ook elke tussenfase moet kunnen functioneren en ‘af’ moet lijken. Om deze reden is alleen een centrale as vastgelegd, waaraan de functies zich in de loop der tijd kunnen ontwikkelen. Langs deze as staan enkele industriële gebouwen die als eerste getransformeerd worden, zoals de twee suikersilo’s en het koelgebouw. Verder komen hier een hotel, een groot outletcentrum en een ‘meegroeiende’ parkeergarage. Het stedenbouwkundig plan bestaat, voortbouwend op de traditie van het industriële complex, vooral uit vrijstaande objecten.

Projectgegevens

Periode:
2000>heden
Opdrachtgever:
Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude & Cobraspen Beheer BV
Programma:
Kantoren, bedrijven, detailhandel, leisure/sport, hotel, horeca, bioscoop
Oppervlakte:
108.000 m2
Werkzaamheden:
Masterplan, supervisie, architectonische uitwerking van de suikersilo's, The Style Outlets Amsterdam, Cube Offices, SugarCity Hotel, 2 paviljoens