Halfweg

Amsterdam The Style Outlets

Een stad op palen

The Style Outlets Amsterdam is verrezen in SugarCity, het terrein van de voormalige suikerfabriek in Halfweg. Sinds 2000 transformeert dit terrein tussen Haarlem en Amsterdam tot een multifunctioneel stedelijk gebied. Het outletcentrum is gebouwd op het dak van een tweelaagse parkeergarage. Aan de buitenkant ziet het complex eruit als een industriële stad. De nieuwe stad is, heel Hollands, gebouwd op palen, met het verschil dat de palen hier zichtbaar zijn en letterlijk in het water staan. Ze zijn als architectonisch middel ingezet om de gebouwde parkeergarage onder het plan aan het zicht te onttrekken.


 

entree sugar city halfweg outletcentrum industriële baksteen met strakke witte kaders
sugar city halfweg outletcentrum industriële baksteen met strakke witte kaders


Industrie en duurzaamheid

De grote schaal van het project is teruggebracht naar een meer menselijke maat door de gevel op te delen in verschillende gebouwen. De schaal van deze gebouwen sluit aan op de bestaande historische gebouwen van SugarCity. De verschillende panden verwijzen, op een bijna archetypische manier, naar industrie en duurzaamheid.

In de noordwesthoek van het plan, prominent zichtbaar vanaf de N200, trekt een hoog industriegebouw de aandacht. Het is een fabriek met schoorsteen als een kindertekening. Met het logo van het outletcentrum bovenop de schoorsteen is het iconische beeld compleet. Dit gecombineerde industriële beeld wordt ook gebruikt voor de drie ingangen voor bezoekers. Het entreegebouw langs de Ringvaart is de hoofdingang die direct naar het hart van het outletcentrum, het centrale plein, leidt.


sugar city water halfweg outletcentrum industriële baksteen met strakke witte kaders
sugar city halfweg outletcentrum industriële baksteen met strakke witte kaders


Baksteen en strakke witte kaders

Baksteen legt de verbinding met de industriële monumenten op het terrein. De gebouwen worden eigenwijs en tijdloos door de strakke witte kaders, die de contourlijnen vormen van typische industriegebouwen. In de binnenwereld van het outletcentrum wordt dit eigentijdse industriële beeld doorgezet. Ruige, industriële baksteen wordt hier opnieuw gecombineerd met strakke witte kaders en grote winkelpuien in aluminium. Ook de signing past bij het industriële karakter van het plan. Aansprekende merken hebben een plek gekregen op de toppen van de daken en in de fronten van de nieuwe pakhuizen. 
Projectgegevens

Periode:
2014>2020
Team:
Martijn Hassefras, Mirko Post, Jos van Eldonk, Menno Geenen, Ruud Vrolijk | RUVRO
Opdrachtgever:
Neptune Amsterdam BV: NEINVER Polska, Nuveen Real Estate
Programma:
Winkels, horeca en parkeren
Oppervlakte:
19.000 m2
Status:
Opgeleverd