Zoetermeer

Renovatie stadhuis

Renovatie en verkleining

Met de grootschalige renovatie van het bestaande stadhuis van Zoetermeer heeft Common Affairs (exterieur) samen met OTH architecten (interieur) van dit verouderde gebouw uit de jaren tachtig dé plek in Zoetermeer gemaakt waar de gemeente, lokale organisaties en inwoners samenkomen, samenwerken en elkaar ontmoeten. Het stadhuis biedt nu onderdak aan de gemeentelijke organisatie en aan Forum, de hoofdbibliotheek van Zoetermeer en ruim veertig organisaties op educatief, cultureel en maatschappelijk gebied. Het gebouw is ook verkleind: met de invoering van Het Nieuwe Werken is een open en flexibele werkomgeving gemaakt op een beduidend kleiner oppervlak dan het oorspronkelijke stadhuis. Daarnaast is het stadhuis fors duurzamer geworden en heeft het een sprong gemaakt van Energielabel G naar A.

Aluminium gevels

Nieuwe aluminium gevels zijn ingezet om tot een totale metamorfose van het gebouw te komen. De gevels zijn licht, demontabel, hoogwaardig geïsoleerd en op veel plaatsen voor de bestaande gevel gemonteerd. Alleen aan de pleingevel is gekozen voor meer transparantie om zo de relatie met het openbare leven te versterken. Door de schijnbaar willekeurige knikken in de gevelelementen ontstaat een dynamisch beeld.

Champagne, witgoud en sparkling bronze

Beige is de kleur van tachtig procent van de gebouwen in Zoetermeer. Het is de kleur van de baksteen die op grote schaal werd toegepast in de jaren zestig en zeventig. Voor de gevel is opnieuw gekozen voor beige, maar nu in een rijkere uitstraling. Champagne, witgoud en sparkling bronze zijn de beiges die model stonden voor de metallic kleur van de gevel. Op sommige dagen gaat het gebouw volledig op in de bestaande omgeving, op andere dagen licht het op en heel soms lijkt het gebouw van goud.

Levendigheid en uitstraling

Met de toevoeging van veel publieksaantrekkende functies en het realiseren van hoofdentrees op meerdere niveaus is het ook gelukt om de levendigheid en uitstraling rondom het stadhuis te verbeteren. Dit wordt nog verder versterkt door de herinrichting van het Stadhuisplein en het stationsgebied van de Randstadrail onder het plein.


Projectgegevens

Periode:
2015>2018
Opdrachtgever:
Dura Vermeer & Gemeente Zoetermeer
Programma:
Kantoren
Oppervlakte:
13.500 m2
Status:
Opgeleverd