Zoetermeer

Renovatie stadhuis

Common Affairs en Dura Vermeer hebben in 2016 de Design, Build, Maintain (DBM) aanbesteding gewonnen voor de grootschalige renovatie van het bestaande stadhuis in Zoetermeer. Met de renovatie worden delen van de gevel vervangen en gesloopt en de installaties en het inbouwpakket worden vernieuwd.

Door in te zetten op het Nieuwe Werken is een open en flexibele werkomgeving gerealiseerd op een beduidend kleiner oppervlak dan het oorspronkelijke stadhuis. Naast de gemeentelijke organisatie biedt het gebouw ook onderdak aan Forum, de hoofdbibliotheek van Zoetermeer en ruim veertig organisaties op educatief, cultureel en maatschappelijk gebied. OTH heeft daarbij het ontwerp voor het inbouwpakket gemaakt.

De gemeente Zoetermeer heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Waar het bestaande gebouw tot een van de minst duurzame gebouwen van Zoetermeer behoorde (energielabel G), voldoet het gerenoveerde gebouw aan Energielabel A. Linthorst Techniek heeft het ontwerp en de realisatie van de installatie en duurzaamheidsconcepten gerealiseerd.


De nieuwe aluminium gevels zijn ingezet om tot een totale metamorfose van het gebouw te komen. De gevels zijn licht, demontabel , hoogwaardig geïsoleerd en op veel plaatsen voor de bestaande gevel gemonteerd. Alleen aan de pleingevel is gekozen voor meer transparantie om zo de relatie met het openbare leven te versterken. Door de schijnbaar willekeurige knikken in de elementen ontstaat hier een dynamisch beeld.

Beige is de kleur van tachtig procent van de gebouwen in Zoetermeer. Het is de kleur van de baksteen die op grote schaal werd toegepast in de jaren zestig en zeventig. Voor de gevel is opnieuw gekozen voor beige, maar nu in een rijkere uitstraling. Champagne, witgoud en zandsteen zijn de beiges die model stonden voor de metallic kleur van de gevel. Op sommige dagen gaat het gebouw volledig op in de bestaande omgeving, op andere dagen licht het op en heel soms lijkt het gebouw van goud.

Met het toevoegen van functies is het ook mogelijk geworden om de levendigheid en uitstraling rondom te verbeteren. Met de toevoeging van veel publieksaantrekkende functies en het realiseren van hoofdentrees op meerdere niveaus is het ook gelukt om de levendigheid en uitstraling rondom te verbeteren. Dit wordt nog verder versterkt door de herinrichting van het Stadhuisplein en het stationsgebied van de Randstadrail onder het plein. De nieuwe raadzaal is hier nu direct zichtbaar vanuit het openbaar gebied. Stadhuis-Forum wordt de plek in Zoetermeer waar de gemeente, lokale organisaties en inwoners samenkomen en samenwerking, verbinding en ontmoeting centraal staan.

Projectgegevens

Periode:
2015>2018
Opdrachtgever:
Dura Vermeer & Gemeente Zoetermeer
Programma:
Kantoren
Oppervlakte:
13.500 m2
Status:
Opgeleverd