Zoetermeer

Museum De Voorde

Transformatie

Nadat in het Stadhuis van Zoetermeer, tijdens de grote renovatie, ‘Het Nieuwe Werken’ was uitgerold ontstond er ruimte in de vleugel aan de wandelpassage Zuidwaarts. Common Affairs heeft hier - op de plek in Zoetermeer waar de gemeente, lokale organisaties en inwoners samenkomen - de nieuwe huisvesting gecreëerd voor Museum de Voorde. Met het museum wordt ook de verbinding versterkt tussen het Stadhuisplein en de Markt. Het museumconcept is ontwikkeld in samenwerking met XPEX Experience Experts. 

Eigenzinnigheid en samenwerking 

Net als bij het Stadhuis zijn het casco en grote delen van de gevel behouden. De gevel is vooral voorzien van een extra jas om zo de isolatiewaarden van het gebouw sterk te kunnen verbeteren. De jas van het museum heeft een eigenzinnig karakter meegekregen. De opbouw in blokken met verschillende diktes onderstreept de individualiteit maar ook de verbeelding van samenwerking om tot een geheel te komen dat groter is dan het individu. De paarse metallic kleur is een duidelijke tegenhanger van de champagne gouden gevel van het stadhuis en onderstreept hiermee ook de individualiteit van deze vleugel met haar culturele functie. Waar veel gebouwen in Zoetermeer beige zijn, is het Museum paars; de complementaire kleur van beige.

Projectgegevens

Periode:
heden
Opdrachtgever:
Museum De Voorde & Gemeente Zoetermeer
Status:
opgeleverd