Zoetermeer
De Milka
Nadat in het Stadhuis van Zoetermeer, tijdens de grote renovatie, ‘Het Nieuwe Werken’ was uitgerold ontstond er ruimte in de vleugel aan de wandelpassage Zuidwaarts. Common Affairs heeft hier - op de plek in Zoetermeer waar de gemeente, lokale organisaties en inwoners samenkomen - de nieuwe huisvesting gecreëerd voor Museum de Voorde. Het Museum heeft een herkenbaar gezicht. Dat is vooral aan de Marktzijde duidelijk te zien. Hier kreeg het gebouw niet de goudbeige kleur van het stadhuis maar een eigenwijze ‘paarse’ tint. Het heeft het opvallende gebouw meteen de passende bijnaam De Milka opgeleverd.
Transformatie
In de tentoonstellingsruimte op de begane grond van Museum De Voorde stonden ooit de publieksbalies in het Stadhuis en liep men over een glasplaat met daaronder de grote maquette van Zoetermeer. Waar nu de entree van het museum zit met de gecombineerde receptie, koffiebar en museumwinkel zat voorheen alleen het noodtrappenhuis. Door de nieuwe positie van de entree wordt de verbinding versterkt tussen het Stadhuisplein en de Markt. Het museumconcept is ontwikkeld in samenwerking met XPEX Experience Experts.
Eigenzinnigheid en samenwerking
Net als bij het Stadhuis zijn het casco en grote delen van de gevel behouden. De gevel is vooral voorzien van een extra jas om zo de isolatiewaarden van het gebouw sterk te kunnen verbeteren. De jas van het museum heeft een eigenzinnig karakter meegekregen. De opbouw in blokken met verschillende diktes onderstreept de individualiteit maar ook de verbeelding van samenwerking om tot een geheel te komen dat groter is dan het individu. De paarse metallic kleur is een duidelijke tegenhanger van de champagne gouden gevel van het stadhuis en onderstreept hiermee ook de individualiteit van deze vleugel met haar culturele functie. Waar veel gebouwen in Zoetermeer beige zijn, is het Museum paars; de complementaire kleur van beige.