28 september 2021

Nederlandse architectuur in het buitenland te zien op Schiphol

Persbericht 21-09-2021: Dutch Architecture Abroad (DAA Foundation)
Fotografie: Sander Stoepker

Nederlandse architecten presenteren op Schiphol sinds kort hun meest aansprekende gebouwen in het buitenland. In de Airport Library kunnen transferreizigers zien welke gebouwen in hun thuisland door Nederlandse Architecten zijn ontworpen. Naast literatuur en muziek, toont de Airport Library nu dus ook de architectonische cultuur van Nederland.

Applicatie
Airport Library is de bibliotheek op Amsterdam Airport Schiphol die (met name buitenlandse transfer)reizigers die op hun vervolgvlucht moeten wachten laat kennismaken met de Nederlandse cultuur. Op een groot scherm met een geografische applicatie kunnen reizigers nu zien welke gebouwen van Nederlandse architecten er in hun land te zien zijn. Zo kan bijvoorbeeld een Zuid-Koreaanse reiziger ontdekken dat in Seoul het Art-Entertainmentcomplex Paradise City staat, naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Van elk van de in totaal 116 bouwwerken, verspreid over 107 steden in 43 landen, is een overzichtsfoto met toelichting te zien.

Samenwerking
De applicatie is tot stand gekomen in samenwerking met de Project Dutch Architecture Abroad Foundation, die als doel heeft verandering te brengen in de lacune van kennis, inzicht en overzicht van Nederlandse architectuur in het buitenland. De medewerking aan de applicatie op Schiphol is de eerste gerealiseerde activiteit van deze jonge stichting. Architectuurhistoricus Marcel Teunissen van DAA selecteerde 100 bouwwerken en verzamelde met enthousiaste medewerking van de betrokken architectenbureaus foto’s en projectinformatie. De selectie groeide tot 116 bouwwerken uit een periode van 100 jaar, waarbij de recente tijd nadrukkelijk is vertegenwoordigd.

Opvallende architectuur
Deze top 116 is niet absoluut en wordt mogelijk in een tweede fase nog uitgebreid. Het betreft op zich staande projecten die niet thematisch zijn geordend. Er is gelet op esthetische en bouwtechnische kwaliteit en op innovatieve aspecten. Kortom: de keuze viel op opvallende architectuur en tastbare objecten, die met één overzichtsfoto leesbaar zijn voor de gemiddelde reiziger. Daarom zijn bijvoorbeeld waterwerken en stedenbouwkundige ontwerpen buiten beschouwing gelaten.

Airport Library
De Architectuurapplicatie in Airport Library is aanvullend op de collectie van in meer dan 40 talen vertaalde Nederlandse fictie en (foto)boeken over Nederlandse cultuur en de steeds wisselende fysieke en digitale themapresentaties. Ook kunnen bezoekers kennismaken van muziek van Nederlandse musici. www.airportlibrary.nl 


Ons gerealiseerde project New Energy Institute in Wuhan (China) is opgenomen in deze nieuwe tentoonstelling op Schiphol.