New Energy Institute

Wuhan

New Energy Institute

Onderzoeksinstituut op gebied van duurzaamheid

In de Chinese stad Wuhan wordt steeds opnieuw pijnlijk duidelijk hoe slecht het gaat met de mensen en de planeet: rivieren met dode vissen, dichte smog en zwaar verontreinigde industrieterreinen zijn slechts een paar redenen voor de sterk verlaagde levensverwachting in de miljoenenstad. Om het tij te keren wil de stad zich de komende jaren tot de meest duurzame stad van China ontwikkelen. In dat kader is een internationale prijsvraag uitgeschreven voor de bouw van het Wuhan New Energy Institute; een onderzoeksinstituut op gebied van nieuwe energiebronnen en duurzaamheid, met een internationale ambitie. Het ontwerp van Grontmij en Jos van Eldonk is door de internationale jury unaniem verkozen boven de inzendingen van o.a. Arup, Zaha Hadid en Mott MacDonald.

New Energy Institute
New Energy Institute

Aronskelk

Met de natuur als ultieme inspiratiebron en ideaal symbool van duurzaamheid, zijn we als team, gaan schetsen, ontwerpen, veranderen en verbeteren. Zo ontstond het ontwerp van de bloem, met de aronskelk als inspiratiebron. Het gebouw is ongeveer 140 m hoog en wordt omgeven door laboratoria in de vorm van bladeren.

New Energy Institute
New Energy Institute

Duurzaam ontwerp

Alle technieken van het gebouw komen samen in het ontwerp van de bloem. De grote randen van de kelk zijn zo ontworpen dat ze als een parasol werken, waardoor het gebouw in de hete Chinese zomer in zijn eigen schaduw staat. Het dak van de bloem, schuin georiënteerd op het zuiden, is volledig voorzien van zonnepanelen voor de opwekking van energie. De kelk vangt het regenwater op dat gebruikt wordt voor de interne tuinen en de toiletten. De karakteristieke stamper bestaat uit verticale windturbines waarmee windenergie wordt opgewekt. De rand van de kelk vormt een zonnedak dat bedoeld is voor de verwarming en koeling van het gebouw. Het gebouw wordt gekenmerkt door het principe van natuurlijke ventilatie. De centrale, ruim 120 m hoge zonneschoorsteen is bedoeld voor de natuurlijke luchtventilatie van de kantoren.

New Energy Institute

Landmark

Het gebouw wordt ’s avonds volledig aangelicht met uiterst duurzame ledverlichting. Gedurende de avond lijkt het gebouw te leven als de bloem steeds langzaam van kleur verandert. De Chinese bloem is inmiddels uitgegroeid tot het landmark van de miljoenenstad Wuhan. Hoe kun je jezelf als stad mooier, dan met de natuur als inspiratie, op de kaart zetten als meest duurzame stad van China?  

Projectgegevens

Periode:
2010>2015
Opdrachtgever:
Hubei Science & Technology Investment Company
Programma:
Laboratoria & kantoren
Oppervlakte:
40.000 m2
Status:
Opgeleverd