Hoofddorp

ZuiderHoeven

Proeftuin Haarlemmermeer

Het nieuwbouwproject ZuiderHoeven ligt aan de zuidrand van Hoofddorp, midden in de Haarlemmermeer. De Haarlemmermeer was ooit een proeftuin. Boeren uit heel Nederland vestigden zich in de nieuwe polder en namen de karakteristieke architectuur van hun regio mee toen ze hier hun nieuwe boerderij bouwden. Hierdoor zijn in de Haarlemmermeer veel verschillende typen boerderijen gebouwd.


kaart architectuur van het agrarische ensemble baksteenarchitectuur karakteristieke erfbeplanting
architectuur van het agrarische ensemble baksteenarchitectuur karakteristieke erfbeplanting


Boerderijen van Nederland als inspiratie

Dit gegeven is voor ons de inspiratie geweest om voor deze locatie te putten uit de Nederlandse traditie en de rijkdom van de architectuur van het agrarische ensemble. De hoeve of het agrarische ensemble waarbij een tijdloze baksteenarchitectuur, zorgvuldig gedetailleerd, gecombineerd is met karakteristieke erfbeplanting.Boerenerven

Het hart van de wijk wordt gevormd door drie boerenerven. Alle woningen in het binnengebied liggen met hun voorkant aan het erf. Hierdoor zijn dit de centrale ontmoetingsplekken in de wijk. Elk erf heeft een sterk eigen karakter en is autovrij. Zowel in de inrichting als in de architectuur is elk erf uniek. Het witte romantische hofje doet denken aan Limburg. De woningen met de rijk gedecoreerde daklijsten en makelaars verwijzen naar Noord-Holland.


Projectgegevens

Periode:
2016>2019
Team:
Maarten van der Eerden, Mariette Broesterhuizen, Jos van Eldonk, Bengin Dawod
Opdrachtgever:
AM & THINK Building Concepts
Programma:
103 appartementen en grondgebonden woningen
Status:
Opgeleverd
Fotograaf:
Kees Hummel