Amsterdam

Woongebouw Baden Powellweg

Door de veranderende marktomstandigheden is de vraag naar reguliere kantoorruimte op deze plek in Amsterdam Nieuw West fors afgenomen. De vraag naar betaalbare woonruimte is er groter dan ooit. Met de sloop van het bestaande lage kantoorvolume komt een locatie vrij waar ongeveer 100 woningen gebouwd kunnen worden. Sterk refererend naar de modernistische structuur en architectuur van de naastgelegen flat Aeckerstijn komt er een woongebouw dat past binnen de 40/40/20 regeling van de stad om meer betaalbare woningen te realiseren.

Omgaan met erfgoed

Het complex Aeckerstijn wordt op Cultuurhistorische Waarderingskaart van Amsterdam Nieuw West aangeduid als AUP-Tuinstad ‘bijzonder’. Het heeft een a-typische hofstructuur en ligt prominent in de as van de Baden Powellweg. Wijnand Galema Architectuurhistoricus heeft onderzoek gedaan naar de ontstaansgeschiedenis en beeldkwaliteit van het bestaande complex. De nieuwbouw refereert in haar functionele en architectonische opbouw sterk aan de horizontale structuur die ook het bestaande kantoorgebouw en de naastgelegen flat kenmerkt. Door de sterke horizontale verbinding zal in de nieuwe situatie opnieuw een ensemble ontstaan.

 



Licht, lucht en ruimte

In het gebouw wordt een mix aan woningen gerealiseerd variërend van betaalbare starterswoningen, woningen in het middensegment en grotere luxe appartementen. Alle woningen zijn erg licht en tweezijdig georiënteerd. Ze hebben door hun grote glazen gevel en het (Franse) balkon een fantastisch uitzicht over de omgeving. Het gebouw biedt service aan haar bewoners (ontmoetingsruimten, werkplekken, wasserijdiensten etc.) Het parkeren is volledig inpandig opgelost. Daarnaast beschikken de bewoners over een groot collectief dakterras.

 

Projectgegevens

Periode:
2016>heden
Team:
Jos van Eldonk, Alexandre Estellés