Rotterdam

Winkelcentrum Central Plaza


Een feest van lampionnen

Met de herinrichting van het Stationsplein en door de toevoeging van gemakswinkels in het station is de positie van Central Plaza onder druk komen te staan. Voetgangers lopen niet meer vanzelf door het winkelcentrum. Ondanks de enorme vides mist het centrum identiteit en karakter. Met een paar eenvoudige ingrepen: een boombank, groen en vooral de 340 lampionnen heeft het centrum een spectaculaire metamorfose ondergaan.


 

nieuwe situatie


oude situatie


Aantrekkelijk verblijfsklimaat

Central Plaza bevindt zich op de begane grond van de kantoorgebouwen aan het Weena. De zakelijke sfeer van de bovengelegen kantoren is ook bepalend voor de uitstraling van het centrum. Door de toevoeging van hangend groen op de bordessen boven de winkels en het plaatsen van een sculpturale boombank wordt het verblijfsklimaat van het centrum sterk verbeterd.

Spektakel in de vide

Kenmerkend voor het centrum zijn de twee vides van bijna vijftien meter hoog. Ze dragen door hun steriele karakter onvoldoende bij aan de sfeer van het centrum. Door beide vides te vullen met verlichte lampionnen die verschillen in diameter en op verschillende hoogtes hangen ontstaat een spectaculair ruimtelijk effect.

De multicolor ledverlichting in de lampionnen is zo geprogrammeerd dat er steeds opnieuw verschillende sferen kunnen ontstaan, variërend van zacht golvend oranje op Koningsdag tot een ritmisch knipperende kleurexplosie tijdens Rotterdam Dance Parade.


technische tekening


Projectgegevens

Periode:
2018>2019
Team:
Jos van Eldonk, Alexandre Estellés
Opdrachtgever:
Cromwell Property Group
Projectmanagement:
CBRE B.V. development services
Fotograaf:
Kees Hummel
Status:
Gereed