Duivendrecht

Visie Nieuw Giessenhof

Op het terrein van het huidige Groot Giessenhof in Duivendrecht komt een nieuwe hoeve geïnspireerd op de Duivendrechtse boerderij, een rijk versierd stenen huis met entree aan de zijkant en daarachter los geplaatste volumes die verwijzen naar de houten stal met stenen voet van vroeger. Het oorspronkelijke ensemble wordt gevolgd; de gebouwen staan in elkaars verlengde en volgen de richting van de oorspronkelijke gebouwen. Het stenen huis staat op de huidige rooilijn en sluit in maat en schaal aan op de naastgelegen bebouwing aan de Rijksstraatweg. De hogere schuurgebouwen in de tweede lijn omsluiten het oorspronkelijke erf. De intieme cour die zo ontstaat is een collectieve plek waar ontmoeting centraal staat.

Een nieuwe community

Nieuw Giessenhof wordt een community. De woning is het eigen domein, maar iedereen woont aan het hof; woonkamers zijn zoveel mogelijk aan het hof gekoppeld, de plek voor nieuwe ontmoetingen. De galerijen zijn bewust breder gemaakt en de woningen hebben een eigen nis waar je kunt zitten of planten kunt neerzetten. Hiermee wordt anonimiteit voorkomen en privacy gewaarborgd. Om de individuele woonwensen van rust en reuring zoveel mogelijk een plek te geven, wordt er een palet aan woningen binnen hetzelfde casco aangeboden.

 

Duurzaam en circulair

Het ensemble heeft een referentie naar de boerderijtypologie. Het huis verwijst in taal en materiaal naar het verleden. De schuren op het achtererf verwijzen naar de oorspronkelijke houten stal op stenen voet, maar in materiaal zijn deze puur, duurzaam en circulair door een verscheidenheid aan toepassingen van hout.


Projectgegevens

Periode:
2021
Opdrachtgever:
Wibaut Projectontwikkeling
Status:
Visie, niet gewonnen