visualisatie rotterdam maas community industrieel karakter containers

Schiedam

Visie herontwikkeling Gustoterrein

Nieuwe community

Op het voormalige terrein van de Gusto fabriek aan de Maas verrijst een nieuwe community van 2 woongebouwen voor een gemĂȘleerde doelgroep van mensen die voor de korte en middellange termijn op zoek zijn naar huisvesting. In de community worden voorzieningen maximaal gedeeld. Ontmoeten, samenwerken, delen van ruimtes staan hier centraal. De omsloten vorm van de gebouwen en de interne structuur waarin in kleinere clusters wordt gewoond dragen hier aan bij. De gebouwen hebben ieder een eigen karakter maar zijn in verschijningsvorm familie van elkaar.

visualisatie rotterdam maas community industrieel karakter containers

Industrieel karakter

De beide complexen zijn opgebouwd uit een stapeling van containers. De configuratie ervan is bepaald door de geluidsbelasting van de scheepvaart en de omliggende industrie. De containers zijn gestapeld op een constructie van hergebruikt staal. Verschillende types gevel van onbehandeld hout bieden een oplossing voor de geluidsbelasting. De elementen worden willekeurig verspreid over de gevel waardoor een afwisselend en dynamisch beeld ontstaat. Een extra verwijzing naar de havens wordt gemaakt door de 2 containers die als uitkijktorens een fantastisch uitzicht over de Maas geven.

visualisatie rotterdam community industrieel karakter containers

Geborgen binnenwereld

De houten gevels van de buitenkant gaan in de geborgen binnenwereld over in een opengewerkt houten frame waarin groene terrassen en galerijen worden geplaatst. Een grote diversiteit aan inheemse planten zorgt ervoor dat de natuur aan deze binnenzijde in de gevels en de tuin de kans krijgt. Het getrapte volume zorgt voor laagdrempelig contact waardoor het een ideale plek is om elkaar te ontmoeten.


Projectgegevens

Periode:
2019
Opdrachtgever:
Bemog Projectontwikkeling