Spijkenisse

Veerkade, De Haven

Herontwikkeling oude industriehaven

Met de herontwikkeling van de oude industriehaven in Spijkenisse ontstaat een geweldige woonlocatie dicht bij het centrum met uitzicht over de Oude Maas. De differentiatie aan herenhuizen bepaalt de nieuwe wand langs de haven. Kleinere appartementengebouwen geven de tussenpleintjes karakter. Het plan voorziet in een zorgvuldige overgang met het aangrenzende industriegebied. Tuinhuizen, werkstudio’s en luxe bergingen vormen hier de verbindende schakel. Het plan bestaat uit meerdere fases, waarbij elke fase bestaat uit een appartementengebouw met enkele grondgebonden woningen.

Stoer havenfront

De grondgebonden woningen aan de kade zijn beeldbepalend voor het plan. In hun taal refereren de woningen aan een stoer industrieel verleden. Door de grote centrale vide zijn het bijzondere woningen. Het is in taal een mix tussen pakhuizen en herenhuizen. De woningen hebben een opgetilde begane grond waardoor ze meer allure krijgen en de privacy beter gewaarborgd blijft. Achterin de diepe tuinen staan praktijkruimen en serres die direct grenzen aan de straat. Op deze manier krijgt het plan ook hier aan het openbaar gebied een gezicht, als overgang naar het industriegebied aan de overkant van de straat.


Fase 1

Onderdeel van de eerste fase van de Veerkade is het appartementengebouw op de kop van het complex, dat de markering vormt van de plek. Daarnaast vormt het eerste blok grondgebonden woningen het stoere havenfront.
Industrieel karakter

Het appartementengebouw herinnert in de stoere architectuur aan het industriële verleden van dit gebied. De donkere baksteenarchitectuur in combinatie met lichtgrijze horizontale banden versterken dit beeld.Fase 1 bestaat uit 31 appartementen en 18 kadewoningen

Deze woningen zijn in maart 2021 opgeleverd.


Fase 2

Onderdeel van de tweede fase van de Veerkade is het appartementengebouw aan het eerste tussenpleintje. Daarnaast vormt het tweede blok grondgebonden woningen een aanvulling op het stoere havenfront van fase 1. 


Terwijl het stoere appartementengebouw op de kop van het complex (dat onderdeel is van fase 1) refereert aan het industriële verleden van het gebied, refereert het appartementengebouw op het pleintje meer aan de taal van een klassiek stadshotel. Door de lichte zandkleur van het metselwerk en de karakteristieke grijsgroene luiken waan je jezelf in Zuid-Frankrijk. 

Beeld: Stevast Baas & Groen

Fase 2 bestaat uit 26 appartementen en 13 kadewoningen

De bouw van het appartementengebouw en de kadewoningen is in het voorjaar van 2021 gestart. 


Projectgegevens

Periode:
2014>heden
Team:
Maarten van der Eerden, Jos van Eldonk, Bas van 't Ende, Tom Winnubst, Myrusha Victoria , Wai Lam, Hsuanya Kao
Opdrachtgever:
Stevast Baas & Groen
Programma:
47 grondgebonden woningen & 3 appartementengebouwen
Status:
fase 1, oplevering medio maart 2021 / fase 2, in uitvoering
Fotograaf:
Kees Hummel