Eglantier

Apeldoorn

Uitbreiding Eglantier

Jong monument

De Eglantier, een winkelcentrum in Apeldoorn uit de jaren zeventig, is een voorbeeld van de kleinschalige en humane architectuur van Ton Alberts en staat in Apeldoorn te boek als een ‘jong monument’. Voor de uitbreiding selecteerde de gemeente architecten die affiniteit hadden met de architectuur van Alberts en bereid waren dit erfgoed als uitgangspunt te nemen.

Eglantier

Jaren zeventig

Het bestaande centrum is gebouwd als een ‘middeleeuws’ stadje volgens principes die nog steeds waardevol zijn. Ook Alberts wilde terug naar de menselijke maat en het individuele woonhuis, als reactie op de steriele wijken van het modernisme. De structuur van het winkelcentrum is opgebouwd uit geknikte straatjes en gesloten pleinwanden. De architectuur wordt gekenmerkt door kappen en verspringingen. Het centrum heeft bepaalde kwaliteiten, maar ademt ook de sfeer en geest van de jaren zeventig. Dit komt onder andere doordat alle gebouwen in één bleke rode steen zijn uitgevoerd, waardoor de individualiteit van de woningen niet goed naar voren komt.

Eglantier
Eglantier

Voortzetting van bestaande structuur

Stedenbouwkundig is het uitbreidingsplan een voortzetting van de bestaande structuur van pleintjes en geknikte straten. Ook architectonisch worden kenmerken van de architectuur van Alberts overgenomen, zoals het terugliggend bouwen van woonblokken op een winkelplint en de beëindiging van blokken met hogere hoekgebouwen.

Eglantier
Eglantier

Kleurgebruik voor meer identiteit

In kleur- en materiaalgebruik wordt het oude stadje opnieuw gedefinieerd: roodbruin metselwerk met accenten in natuursteen en stucwerk, en voorzien van kloeke houten kozijnen. De subtiele verschillen in kleur zorgen ervoor dat er een betere geleding ontstaat en de gebouwen meer een eigen identiteit krijgen. Een verbetering is ook dat zowel in de nieuwe uitbreiding als in de bestaande wijk nergens meer achterkanten aanwezig zijn en dat het winkelcentrum ook naar buiten toe herkenbaar is geworden. Feitelijk is het nieuwe centrum een verbeterde, eigentijdse versie van de wijk uit de jaren zeventig.


Projectgegevens

Periode:
2006>2013
Opdrachtgever:
Holland Property NV, via HD projectrealisatie BV en Scanestate
Programma:
Woningen, winkels, ondergrondse parkeergarage en renovatie/herinrichting winkels
Oppervlakte:
14.300 m2
Status:
Opgeleverd