Nieuwegein

Transformatie winkelcentrum Galecop

Na ruim 20 jaar heeft Winkelcentrum Galecop een grondige renovatie ondergaan. Door de gedateerdheid van het centrum en de aangetaste gevelbeplating is de kans ontstaan om ook de uitstraling van het centrum ingrijpend te veranderen. De bijna zakelijke uitstraling van het oorspronkelijke centrum heeft plaatsgemaakt voor een warme en informele sfeer die eerder refereert aan een traditionele markthal.


oude situatie / nieuwe situatie

Uitnodigend klassiek

Met het verwijderen van de gevelbeplating zowel binnen als buiten is het mogelijk geworden om ook de gevelopbouw in het centrum te wijzigen. Door het verhogen van de winkelpuien is het centrum nu opener en meer uitnodigend. Met de introductie van nieuwe verticale portalen wordt de sterke horizontale belijning doorbroken en krijgt het centrum een meer klassieke uitstraling.

Een informele markthal

Het centrum wordt door de consument vooral gebruikt voor de dagelijkse boodschappen. Bij dit gebruik past een informele sfeer die eerder refereert aan een Zuid-Europese markthal dan aan een chique Parijse passage. Om dit te bereiken is de bestaande gevelbeplating vervangen door metselwerk strips die ook doorlopen van binnen naar buiten. In de passage zelf zorgen de informele zitjes dat buurtbewoners ongedwongen een praatje kunnen maken. Binnen en buiten lopen, in de nieuwe situatie, meer in elkaar over door te kiezen voor een grijze tegelvloer die aansluit bij de bestrating.



Projectgegevens

Periode:
2018>2020
Team:
Martijn Hassefras, Jos van Eldonk, Alexandre Estell├ęs
Opdrachtgever:
CBRE B.V. development services
Programma:
Retail
Status:
Gereed
Fotograaf:
Kees Hummel