Nieuwegein

Transformatie winkelcentrum Galecop

Winkelcentrum Galecop is na ruim 20 jaar toe aan een grondige renovatie. Niet alleen doet het centrum gedateerd aan ook de toegepaste gevelbeplating heeft de tand des tijds niet doorstaan en is toe aan vervanging. Hierdoor ontstond de kans om ook de uitstraling van het centrum ingrijpend te veranderen. De bijna zakelijke uitstraling van het oorspronkelijke centrum maakt plaats voor een warme en informele sfeer die eerder refereert aan een traditionele markthal.

Uitnodigend klassiek

Met het verwijderen van de gevelbeplating zowel binnen als buiten werd het mogelijk ook de gevelopbouw in het centrum te wijzigen. Door het verhogen van de winkelpuien wordt het centrum opener en uitnodigender. Met de introductie van nieuwe verticale portalen wordt de sterke horizontale belijning doorbroken en krijgt het centrum een meer klassieke uitstraling.

Een informele markthal

Het centrum wordt door de consument vooral gebruikt voor de dagelijkse boodschappen. Bij dit gebruik past een informele sfeer die eerder refereert aan een Zuid-Europese markthal dan aan een chique Parijse passage. Om dit te bereiken is de bestaande gevelbeplating vervangen door metselwerk strips die ook doorlopen van binnen naar buiten. In de passage zelf zijn informele zitjes gemaakt waar buurtbewoners ongedwongen een praatje kunnen maken. Binnen en buiten lopen, in de nieuwe situatie, meer in elkaar over door te kiezen voor een grijze tegelvloer die aansluit bij de bestrating.

Projectgegevens

Periode:
2018>2020
Programma:
Retail