Renovatie winkel

Zaandam

Transformatie winkel

Brutalistische architectuur

Het bestaande C&A-gebouw aan de Gedempte Gracht in Zaanstad is eind jaren zestig gebouwd. Een echt kind van zijn tijd: een gesloten brutalistische architectuur in steen en beton. Het valt in de categorie gebouwen waar een enkele architect nog wel waardering voor heeft, maar dat door de meeste centrumbezoekers toch vooral lelijk wordt gevonden.

Het gebouw voldeed als casco-structuur nog optimaal voor de retailfunctie maar was wel toe aan grootschalig onderhoud. De installaties in het gebouw waren sterk verouderd en ook de gevel was toe aan vernieuwing. Daarnaast was het gebouw slecht geïsoleerd en scoorde het laag op de ladder van duurzaamheid. De tweede verdieping van het gebouw stond voor een groot gedeelte leeg.

Renovatie winkel
Renovatie winkel

Zaanse identiteit

Met de ontwikkeling van het project Inverdan werkt Zaanstad aan een enorme transformatie in sfeer, beeld en vooral ook identiteit van het centrum. In de architectuur van de nieuwe gebouwen is weer heel bewust gezocht naar een eigen zaanse identiteit. De transformatie van het bestaande C&A-pand sluit aan op deze nieuwe traditie van het gebied.

In het ontwerp aan de Gedempte Gracht is het bestaande volume getransformeerd tot drie statige zaanse huizen. De achterbouw is in de nieuwe opzet losgeknipt van deze huizen en refereert aan een mooie zaanse schuur. Er wordt teruggegrepen op een historische zaanse detaillering: een houtachtige beplating (horizontaal, verticaal, gepotdekseld) in verschillende typische zaanse kleuren; witte kozijnen met een roedenverdeling en donkere draaiende delen; karakteristieke gootklossen, makelaars en luiken.

Renovatie winkel
Renovatie winkel

Duurzame transformatie

De opdrachtgever had bij de transformatie een hoge ambitie op gebied van duurzaamheid. De renovatie heeft de kwalificatie BREEAM in-use Very Good behaald met onder andere hoogwaardig isoleren, zeer energiezuinige installaties, een gestructureerd afvalbeleid, hergebruik van het bestaande casco en een groen dak. 

Projectgegevens

Periode:
2013>2014
Opdrachtgever:
Redevco Nederland BV
Programma:
Winkelruimte
Oppervlakte:
4.070 m2
Status:
Opgeleverd