Veenendaal

Transformatie voormalige Pnielkerk naar winkel- en horecagelegenheid Downtown

Van kerk tot Downtown

De oostzijde van het centrum Veenendaal kenmerkt zich door de vele nieuwbouwontwikkelingen. Destijds heeft de Pniƫlgemeente besloten een nieuw onderkomen te betrekken buiten het centrum van Veenendaal. Het oude kerkgebouw, daterend uit 1913, gebouwd in de zogenaamde hallenkerkstijl heeft een herbestemming gekregen en opende na een grondige renovatie in 2019 de deuren. Omdat de kerk centraal in het nieuwe winkelgebied Brouwerspoort ligt, is er gekozen om het ruimtelijke gebouw een bijzondere winkel- en horecafunctie te geven onder de naam Downtown.

De kerk is ontdaan van zijn interieur en gestript zodat er een grote ruimte is ontstaan. In deze hoge ruimte is een insteekverdieping gerealiseerd, zo is de ruimtelijkheid van de kerk gewaarborgd.


interieur


De oorspronkelijke achtergevel is getransformeerd tot voorgevel. Door een groot gat te maken in de dichte gevel en hierin een bijna klassiek kerkraam te ontwerpen is de uitstraling van de kerk behouden gebleven. De kerk is een hoeksteen in de Veenendaalse samenleving. Behoud van de kerkelijke uitstraling van het gebouw was dan ook een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Misschien is het gebouw wel meer kerk geworden dan hij altijd is geweest. In de oksel van de T-vormige kerk is nog een bijgebouw ontworpen in een meer moderne architectuur. Kerk en bijgebouw sluiten op deze manier goed aan bij de kleine korrelmaat van het Veenendaalse centrum.


vroegere situatie, nieuwe situatie

Projectgegevens

Periode:
2010>2019
Team:
Berend Hoffmann, Marc Engels
Opdrachtgever:
Kastanje
Programma:
Commerciƫle ruimte
Oppervlakte:
920 m2 BVO