stedenbouw structuurschets masterplan beeldkwaliteitplan

Bruinisse

Structuurschets en masterplan

Vanaf 2005 werkt het bureau in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland aan plannen voor het dorp Bruinisse. De opgave is gestart met een structuurvisie voor het dorp Bruinisse. De directe aanleiding is een groot aantal initiatieven in het dorp voor de versterking en uitbreiding van het woningaanbod, de winkelstructuur, de havenfaciliteiten en centrumfuncties. De structuurvisie is ingezet om te komen tot een integrale visie op het dorp in relatie tot deze ontwikkelingen.

stedenbouw structuurschets masterplan beeldkwaliteitplan

In het vervolg van de structuurvisie heeft het bureau voor deelgebieden een masterplan gemaakt. Dit vormt de basis voor het realiseren van bouwplannen. De structuurvisie is een wensscenario voor de verdere ontwikkeling van het dorp in de komende 20 jaar. Belangrijk in de visie is de versterking van de relatie tussen dorp en water. Maar ook de uitbouw van het centrum tot een voor bewoners en toeristen aantrekkelijk dorpshart met een rijke en evenwichtige mix aan functies is essentieel.

stedenbouw structuurschets masterplan beeldkwaliteitplan
stedenbouw structuurschets masterplan beeldkwaliteitplan
 

Bruinisse zal haar relatie met het wijde water terugkrijgen. Een hoge en een lage boulevard en een sterk heringericht havenfront vormen daarvoor de dragers. Het historische centrum wordt grotendeels gerestaureerd en evenwichtig uitgebreid. Aan de haven is er ruimte voor verschillende toeristische visserijactiviteiten met een nieuwe toeristische 'visafslag' en een spectaculair visrestaurant. De Oudestraat, de toegang naar het dorp vanuit de haven, is zomers een lommerrijk flaneergebied met restaurantjes en het Museum. Het Kerkplein wordt vernieuwd zodat het weer kan functioneren als een echt dorpshart met een intiem horecaplein en terrassen. Aan het plein is er plaats voor een nieuwe bibliotheek en is er ruimte om te winkelen in het gezellige en goed bereikbare winkelgebied Nieuwstraat en Dreef. Door de aanleg van betere verbindingen onder de N59 door zijn de deelgebieden veel sterker op elkaar geori├źnteerd en zal Bruinisse weer als eenheid gaan functioneren.

stedenbouw structuurschets masterplan beeldkwaliteitplan

Projectgegevens

Periode:
2005>2017
Opdrachtgever:
Gemeente Schouwen-Duiveland
Status:
Afgerond
Werkzaamheden:
Structuurvisie, masterplan, beeldkwaliteitplan, supervisie