School

Apeldoorn

School voor bijzonder onderwijs

Drie scholen onder één dak

In het grote schoolgebouw van het Oscar REC in Apeldoorn moesten drie verschillende vormen van bijzonder onderwijs en een orthopedagogisch expertisecentrum een plek vinden. De opgave was het gebouw een gezamenlijke identiteit te geven, maar voor elke schoolvorm ook een eigen entree en een eigen schoolplein te maken. De school is bestemd voor kwetsbare leerlingen vanaf twaalf jaar, die om verschillende redenen niet kunnen meekomen in het reguliere onderwijs: van leerlingen met tijdelijke gedragsproblemen tot kinderen met sterke ADHD of andere psychische stoornissen.

 

School
School

Combineren van individualiteit en collectiviteit

In de ontwerpfase werden vele modellen gemaakt om uit te vinden hoe individualiteit en collectiviteit kunnen worden gecombineerd. Daarbij was de vraag hoe de typologie kon worden vertaald in een gebouw waarvoor de omgeving – de school ligt midden in een parkachtig gebied en in de buurt van de ringweg – geen aanknopingspunt bood.

 

School
School

Ovale basisvorm

Uiteindelijk is het gebouw één volume geworden met een neutrale, ovale basisvorm. De afzonderlijke entrees en schoolpleinen zijn uit deze hoofdvorm gezaagd. Deze uitsneden geven identiteit aan de verschillende schoolvormen en hebben elk hun eigen kleur en materiaal. De ovale buitengevel is gemaakt van ruige natuursteen en straalt degelijkheid uit, terwijl de binnenkanten van glas en staal zijn en veel fijner van sfeer zijn: als een ruwe bolster met een blanke pit. Binnen heeft elke afdeling haar eigen wereld, georganiseerd rond een eigen trappenhuis, direct toegankelijk vanuit het eigen schoolplein. In het middendeel liggen de gemeenschappelijke gymzaal en het expertisecentrum.


Projectgegevens

Periode:
2004>2008
Team:
Jos van Eldonk, Margon de Vries, Rolf van Dam, Robert van Dooren, Marc Engels, John Rinkes
Opdrachtgever:
Gemeente Apeldoorn
Programma:
3 scholen (cluster 4 onderwijs), orthopedagogisch-didactische centrum en sportzalen (fitnessruimte, psychomotorische- en agressieregulatietherapie)
Oppervlakte:
8.055 m2
Status:
Opgeleverd