Renovatie gemeentehuis

Venray

Renovatie gemeentehuis

Klooster versus gemeentehuis

Bij de grootschalige renovatie van het monumentale gemeentehuis in Venray, sinds de jaren zeventig gehuisvest in een voormalig klooster in het midden van het centrum, is gekozen voor een dubbele strategie. Enerzijds zijn waar mogelijk de historisch waardevolle onderdelen herontdekt, gerestaureerd, geaccentueerd en soms zelf terug gerestaureerd. Anderzijds hebben we heel bewust nieuwe ingrepen gedaan om licht, helderheid, overzicht en transparantie in het gebouw te brengen. Deze ingrepen waren in onze ogen nodig om het gebouw te laten functioneren voor een moderne gemeentelijke organisatie. We zijn daarbij niet op zoek gegaan naar het compromis, maar hebben het contrast opgezocht. Het gebouw verenigt nu twee van haar essentiële karakters en geschiedenissen: het oorspronkelijke beeld als klooster en het moderne eigentijdse beeld als gemeentehuis.

Renovatie gemeentehuis
Renovatie gemeentehuis

Multifunctionele kapel

Dit is goed zichtbaar in de voormalige kapel. Het oorspronkelijke beeld van de kapel is waar mogelijk hersteld: de Kruiswegstaties zijn achter de betimmeringen vandaan gehaald en hersteld, de oude glas-in-lood-ramen, jarenlang opgeslagen in kratten, zijn hersteld en herplaatst en replica’s van de oorspronkelijke kroonluchters en wandlampen geven de ruimte een authentieke uitstraling. Door de stenen kopwand van de kapel volledig te vervangen door een glazen wand, opent de ruimte zich fysiek naar de rest van de gemeentehuis. De voormalige kapel is multifunctioneel en opnieuw de centrale ontmoetingsplek in het gebouw: als raadszaal, als restaurant/café en als burgerzaal.

Renovatie gemeentehuis
Renovatie gemeentehuis

Het Nieuwe Werken

Bij het vernieuwde gebouw past ook een vernieuwde manier van werken. Op basis van de principes van het Nieuwe Werken hebben we nieuwe kantoorconcepten ontwikkeld waarbij integraliteit, samenwerken en ontmoeten centraal staan. Om tot een helder en overzichtelijk gebouw te komen, is er op de begane grond een centrale ‘backbone’ gemaakt waaraan alle publieksfuncties bevinden. De structuur van gangen en kamertjes is vervangen door open flexibele werkgebieden met meerdere soorten werkplekken: van standaard werkplekken in een semi-open landschap tot concentratiewerkplekken, teamwerkplekken en informele overlegplekken.

Renovatie gemeentehuis
Renovatie gemeentehuis

Renovatie gemeentehuis
Renovatie gemeentehuis

Projectgegevens

Periode:
2008>2012
Opdrachtgever:
Gemeente Veenendaal
Programma:
Stadhuis met publieksfuncties, raadszaal gecombineerd met een multifunctioneel bedrijfsrestaurant/vergadercentrum, flexibele werk- en vergaderplekken voor de ambtelijke organisatie, gemeentearchief.
Oppervlakte:
11.478 m2
Status:
Opgeleverd