Veenendaal

Pniëlkerk

Van kerk tot winkel

De nieuwbouwontwikkelingen aan de oostzijde van het centrum Veenendaal heeft de Pniëlgemeente doen besluiten een nieuw onderkomen te betrekken buiten het centrum van Veenendaal. Het oude kerkgebouw, daterend uit 1913, gebouwd in de zogenaamde hallenkerkstijl is herbestemd. Omdat de kerk centraal in het nieuwe winkelgebied Brouwerspoort ligt, is er gekozen om het gebouw een bijzondere winkelfunctie te geven. Ook ruimtelijk gezien leent het gebouw zich goed voor deze functie. De kerk is ontdaan van zijn interieur en gestript zodat er een grote ruimte is ontstaan. In deze hoge ruimte is een insteekverdieping gerealiseerd, zo blijft de ruimtelijkheid van de kerk merkbaar. De huidige achtergevel is getransformeerd tot voorgevel. Door een groot gat te maken in de dichte gevel en hierin een bijna klassiek kerkraam te ontwerpen is de uitstraling van de kerk behouden gebleven. De kerk is een hoeksteen in de Veenendaalse samenleving. Behoud van de kerkelijke uitstraling van het gebouw was dan ook een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Misschien is het gebouw wel meer kerk geworden dan hij altijd is geweest. In de oksel van de T-vormige kerk is nog een bijgebouw ontworpen in een meer moderne architectuur. Kerk en bijgebouw sluiten op deze manier goed aan bij de kleine korrelmaat van het Veenendaalse centrum.

Projectgegevens

Periode:
2010>2019
Opdrachtgever:
Kastanje
Programma:
Commerciële ruimte
Oppervlakte:
920 m2 BVO