Istanbul

Masterplan Karanfilkoy-Bestikas


In samenwerking met 351 Design Studio (Amsterdam) en Mar Mimarlik (Istanbul) is een ontwerp gemaakt voor de herstructurering van de wijk Karanfilkoy-Bestikas. We hebben een plan ontwikkeld dat niet alleen past bij de opgave van Istanbul, als moderne, snelgroeiende metropool. Ook voor de huidige en nieuwe bewoners zal de karakteristieke identiteit en geschiedenis van de plek, op een eigentijdse manier voelbaar blijven. Verdichten en vergroenen zijn daarbij de leidende thema’s.


Stedelijk hart

De bestaande Moskee bevindt zich op een hoge, prominente plek in het hart van het plangebied. Rond de Moskee wordt een verhoogd centraal plein aangelegd met een spectaculair uitzicht over de Bosporus. Om het plein is ruimte voor horeca en winkels met daarboven wonen. Waar het centrumgebied het karakter en de intimiteit heeft van een traditionele binnenstad, heeft het gebied eromheen het karakter van een parklandschap. Appartementengebouwen staan hier ruim en los in het landschap om zo een maximale woonkwaliteit te garanderen met licht en uitzicht.


Geschiedenis als inspiratie

Het plangebied Karanfilkoy heeft een bewogen historie. Migranten uit het gebied van de Zwarte Zee zijn jaren geleden naar Istanbul getrokken en hebben hier zelf, zonder vergunning, maar gedoogd door de lokale overheid, hun huizen en een moskee gebouwd.

Het gebied lag in die periode ver buiten Istanbul. Door de enorme groei van de stad maakt het gebied inmiddels onderdeel uit van de metropool.

Bij de herontwikkeling van het gebied willen we een plan maken dat ook herinnert aan de bijzondere geschiedenis van de wijk. De architectuur van het gebied rond de Zwarte Zee, waar de families van de huidige bewoners vandaan komen, vormt de inspiratie voor de architectuur van de nieuwe wijk. Het gaat niet om een letterlijke kopie van historische voorbeelden, maar om een vertaling daarvan naar deze eeuw.


Projectgegevens

Periode:
2015>2016
Team:
Djacco van den Bosch, Martijn Hassefras, Jos van Eldonk