Veenendaal

Lichtfontein


We wilden een unieke ontmoetingsplek maken in het centrum voor alle Veenendalers. Een fontein staat altijd hoog op het verlanglijstje bij herinrichtingsplannen voor de openbare ruimte. De prachtige Zuid-Europese steden die we als Nederlanders massaal bezoeken, ontlenen er hun charme aan. De Nederlander houdt van fonteinen, maar we realiseren ze bijna nooit. Dat heeft een reden. Fonteinen maken geluid; mensen moeten er van plassen, er wordt zeepsop in gegooid, ze zijn legionella gevoelig en ze vragen erg veel onderhoud.

Toch hebben we voor Veenendaal een fontein bedacht, maar wel een bijzondere. Het is er een die geen geluid maakt, waar je geen zeepsop in kunt doen, die niet legionella gevoelig is en die weinig onderhoud vraagt. Het is een lichtfontein.Op gewone dagen is ze sfeervol en romantisch. Virtuele waterstralen zullen rustig kabbelen. Maar op bijzondere dagen zal ze zich ontpoppen. Ze is programmeerbaar. Op Koningsdag kan ze volledig oranje worden; Op oudjaarsavond explodeert ze in een spectaculaire vuurwerkshow, maar dan zonder het oorverdovende geluid en de uitstoot van kruiddampen. Veenendalers krijgen de kans hun eigen lichtshow te bedenken.

De lichtfontein staat symbool voor het 21e eeuwse Veenendaal. De wol, de sigaren en de schapen hadden al een plek gekregen in het centrum. Het werd tijd om Veenendaal als ICT-stad op de kaart te zetten.

 

doorsnede


 

lichtfontein in aanbouw


Projectgegevens

Periode:
2018>2023
Team:
Jos van Eldonk, Alexandre Estellés
Opdrachtgever:
Gemeente Veenendaal
Lichtontwerp :
Simon Luitste en Paul Cremers (Fosfor Design)
Staalwerk :
De Mannen van Staal