Venlo

Leolux Showroom

Verbeelding

Common Affairs heeft voor de meubelfabrikant Leolux in 1997 een bedrijfsgebouw en in 2005 een bezoekerscentrum ontworpen. De meubelfabrikant had zich tot doel gesteld om de productie van het meubel als een beleving voor de klant te ontwikkelen. Leolux was daarbij op zoek naar een kleurrijke verbeelding en zocht een architectenbureau dat daar bij paste.

Ingetogen Corbusiaans

Het bedrijfsgebouw dat als eerste ontworpen is op het bestaande Leolux-terrein is ingetogen en versterkt de aanwezige stedenbouwkundige setting. Het sluit architectonisch en typologisch aan op de reeks van drie gebouwen die er al staan. Deze bestaande gebouwen herinneren aan Le Corbusiers Villa Savoye, met dunne witte kolommen, witte gevels, een transparante onderbouw en doorlopende horizontale ramen. Met het gebruik van dezelfde materialen zijn, vooral door subtieler te detailleren, deze Corbusiaanse kwaliteiten letterlijker toegepast. Hierdoor krijgen ook de bestaande gebouwen meer betekenis.

 

Kleurrijk Leolux

De opgave van het Visitor Center was bijzonder, omdat hier de functie van opslag en expeditie gecombineerd moest worden met de functie van bezoekerscentrum. Het gebouw moest bovendien verbonden worden met het industriegebouw aan de andere kant van de weg door middel van een loopbrug voor het geautomatiseerde interne goederentransport.

Het ontwerp bestaat uit een neutraal industrieel volume met op verschillende plekken verrassende verbijzonderingen. Door het hele gebouw loopt een speciale route voor de bezoekers. Vanaf een loopbrug door de fabriekshallen kan de opslag en expeditie van Leolux-meubels bekeken worden. De route eindigt in de expositieruimtes aan de achterkant van het gebouw, die een spectaculair uitzicht op de Maas bieden. De volumes van de publieksruimtes steken hier als een soort gekleurde verrekijkers uit het gebouw.

De transparante voorgevel is beschilderd met kleurrijke afbeeldingen van Wouter Stips, een van de vaste ontwerpers van Leolux. Het gekleurde licht valt naar binnen en de gevel heeft hier het effect van een modern glas-in-loodraam.

Aan de zijgevel steekt de controlekamer als een glazen doosje half uit het gebouw. Hiervandaan hebben de werknemers van Leolux zicht op de expeditiehal in het gebouw, én op de aankomende vrachtwagens.

Projectgegevens

Periode:
1997>2007
Team:
Jos van Eldonk
Opdrachtgever:
Leolux Meubelen B.V.