Ridderkerk

Kuyperhof

Afronding Koningsplein

Met de bouw van appartementengebouw de Kuyperhof is de laatste pleinwand van het ovale Koningsplein in Ridderkerk voltooid. De opbouw van het blok met hoge plint en bovenste teruggelegen verdieping sluit aan bij de bestaande bebouwing aan het plein. Het bouwblok wordt doorgezet aan de Willem Dreesstraat. In hoogte volgt het blok het tegenover gelegen stadskantoor. Aan het plein bevindt zich een hoge plint met horeca en bibliotheek met appartementen op de verdiepingen.

Kleinschalig woonmilieu

Een torentje op de hoek van de Willem Dreesstraat en Klaas Katerstraat markeert de entree naar het centrum en maakt tegelijkertijd een overgang van het meer stedelijke gedeelte van het plangebied naar het daarachter gelegen kleinschalige woonmilieu dat aansluit op de omliggende wijk. Het kenmerkt zich door een dorpsachtige karakter met grondgebonden woningen en smalle straatjes. Door in de bouwblokken parkeergelegenheid te maken, is er in de straten zeer beperkt plek voor auto’s dat het dorpsachtige karakter ten goede komt. Ook de kleine korrel van de woningen en verbijzondering van de hoeken, laat de kleinschaligheid zien. De kwaliteit van het water aan de Blaak wordt benut door op meerder plaatsen verblijfsplekken aan de oever te maken.

Grote variatie woningtypes

Het aantal woningtypes in het plangebied is groot. Het appartementenblok aan het plein met zijn stedelijke uitstraling wordt aan de andere zijde afgezoomd met starterswoningen. Op de locatie van de voormalige Kuyperschool is een woongebouw ontworpen in de stijl van het oude gebouw, die wordt gekarakteriseerd door een grote plastiek in het metselwerk, diverse gevelornamenten, grote dakoverstekken en oranje dakpannen. In combinatie met de grotere geschakelde grondgebonden woningen met karakteristieke tuitgevels en gevelornamenten en de twee blokjes waterwoningen wordt het plan zowel in doelgroep als in architectuur gekenmerkt door zijn grote diversiteit.

Kuyperhof

Kuyperhof

Projectgegevens

Periode:
2008>2018
Opdrachtgever:
Leyten Bouwplanontwikkeling B.V.
Programma:
46 appartementen, 56 grondgebonden woningen en 570 m2 commerciële ruimte
Status:
Opgeleverd