Harderwijk

Kop Stadswerven

Verbinding binnenstad met Waterfront

De woningbouw op de kop van Stadswerven vormt een belangrijke verbinding in het Waterfront. De oude binnenstad van Harderwijk wordt op deze plek gekoppeld aan de nieuwe woongebieden. Een brede mix aan woonprogramma, variërend van sociale huur tot dure koop, krijgt hier een plek. Het eigentijdse Gelderse landhuis, met luxe appartementen, staat centraal als baken in het nieuwe park. De woningbouw aan en rond de Boulevard wordt gerealiseerd in het sociale en middensegment. Een grote openbare parkeergarage voor bezoekers van de binnenstad en het Dolfinarium wordt door de woningbouw ‘ingepakt’.

Landhuis in het park

De parkvilla, in het hart van het nieuwe park, met vrij uitzicht over het Waterfront, bedient het luxe woonsegment. Grote appartementen met grote terrassen bepalen hier het beeld. Het gebouw krijgt karakter door het rijke kappenlandschap en de sterke horizontale structuur van ramen. Het refereert in haar taal op een eigentijdse manier aan de oude Gelderse kastelen. De opgetilde begane grondvloer en de grote buitenruimte op het dak van de garage worden ingezet om het gebouw in te passen in de structuur van het nieuwe parklandschap en tegelijkertijd de privacy van de woningen te garanderen.

Spelen met het Zuiderzeeverleden

Met de woningen langs de Boulevard wordt de sterke gebogen stedenbouwkundige lijn, die kenmerkend is voor de nieuwe bebouwing in het Waterfront, zorgvuldig afgemaakt. In de plint is ruimte voor een winkels ten behoeve van de dagelijkse boodschappen voor de direct-omwonenden. De witte architectuur, die kenmerkend is voor de rest van de Boulevard, wordt hier doorgezet. De grote openbare bovengrondse garage krijgt het karakter van een industriële markthal.  


Projectgegevens

Periode:
2017>heden
Opdrachtgever:
Ontwikkelingscombinatie Waterfront Harderwijk
Programma:
Circa 140 grondgebonden woningen en appartementen, parkeren en commerciële ruimte (ca. 1.100 m2)
Status:
VO+