Halfweg

Koelwatergebouw SugarCity

Het Koelwatergebouw van het voormalige CSM-terrein ligt prominent vooruitgeschoven in Zijkanaal F. De bestaande betonnen structuur is volledig open en werd gebruikt om het warme water uit de fabriek met buitenlucht terug te koelen. Door twee gigantische ventilatoren wordt de buitenlucht langs koelribben en lamellen geleid. Deze structuur wordt herbestemd en getransformeerd tot Grand-café.

 

Huid van cortenstaal

De huidige wanden van het gebouw worden gevormd door los gestapelde betonelementen en een open structuur van aluminium lamellen. Op het dak staan de twee koelschoorstenen. Om de open structuur ook daadwerkelijk als gebouw te kunnen gebruiken wordt deze geïsoleerd en van een nauwsluitende cotenstalen huid voorzien. Achter de open lamellengevel komt een gebouwhoge pui. De schoorstenen worden voorzien van twee translucente koepels. Buiten wordt binnen.

 

 

Brute schoonheid

Het gebouw krijgt een functie als Grand-café prominent op de kop van de nieuwe boulevard. De enorme ventilatoren met een doorsnede van ongeveer 7 meter zullen straks weer langzaam gaan draaien. Een groot deel van de lamellen en koelribben wordt schoongemaakt en opnieuw geplaatst. Ook de spectaculaire betonconstructie blijft in het zicht.

 

Projectgegevens

Periode:
2004>heden
Opdrachtgever:
Sugar City Investments
Programma:
Horeca
Oppervlakte:
580m2