Kessler Stichting

Den Haag

Kessler Stichting

Markant gebouw

De Kessler Stichting is een typisch Haagse organisatie die hulp biedt aan honderden dak- en thuislozen per jaar. Al vanaf 1924 wordt een belangrijk deel van die hulp geboden vanuit een markant gebouwcomplex aan de De la Reyweg. De gebouwen voldeden niet meer aan de huidige eisen en opvattingen op het gebied van veiligheid, hygiëne en comfort en daarom is er gekozen voor nieuwbouw. Het is de wens van de gemeente om de wijk Transvaal met deze nieuwbouw opnieuw een bijzonder en markant gebouw te geven: typisch voor de wijk door aan te sluiten op kleuren, materialen en belijningen, maar ook bijzonder door extra aandacht te vragen voor de kap.

Kessler Stichting

Dak als blikvanger

Het dak is, hoe kan het ook anders voor de opvang van daklozen, het centrale thema van het gebouw geworden. De enorme maat van de kap, de rijke detaillering, de oneindige hoeveelheid dakkapellen en vooral het patroon van de geglazuurde pannen in verschillende kleuren, maken het gebouw tot een 'paleis voor daklozen'.

Kessler Stichting
Kessler Stichting

Diverse woonvormen en winkelfuncties

Dak- en thuislozen worden uitgedaagd om binnen het gebouw opnieuw een stap te maken in hun wooncarrière. Vanuit het daklozenbestaan worden er diverse woonvormen aangeboden (nachtopvang, doorstroomwoningen, zorgwoningen en begeleid wonen) die de cliënt weer helpen op de weg terug naar de samenleving. In het gebouw zijn ook verschillende winkelfuncties opgenomen die worden gerund door de dak- en thuislozen: een restaurant, een stomerij en een winkel in tweedehands kleding. De groene hof vormt het hart van het gebouw. In de traditie van de zorg wordt hier een veilig en rustig buitenklimaat geboden, even weg van de ellende in de wereld buiten.

Kessler Stichting
Kessler Stichting

Projectgegevens

Periode:
2007>2011
Team:
Jos van Eldonk, Ruud Vrolijk | RUVRO, Margon de Vries, Robert van Dooren, Hoeb Rammer
Opdrachtgever:
Gemeente Den Haag
Programma:
Nachtopvang, doorstroomwoningen, zorgwoningen, begeleid wonen, verschillende winkelfuncties (wasserette, fysiofitness, tweedehands kledingwinkel, kooklokaal), bedrijfsrestaurant en kantoren
Oppervlakte:
7.513 m2
Status:
Opgeleverd