Houten Add-on's


Er is een enorme behoefte aan nieuwe woningen, het liefst in bestaande buurten met veel voorzieningen. Op deze plekken is grond erg schaars. Daarentegen zijn er daken in overvloed. Common Affairs heeft de krachten gebundeld met FiMek estate als ontwikkelaar en Timbeco als bouwer en zogenaamde Add-on’s ontwikkeld. Dit zijn lichte houten modules waarmee men eenvoudig op daken van bestaande gebouwen extra woningen kan realiseren.Iedere locatie is uniek

De eerste projecten zijn gestart met het uitwerken van plannen. Omdat geen enkele locatie hetzelfde is, is het systeem zo gemaakt dat het aan ieder plan kan worden aangepast. De basisstructuur bestaat uit een prefab houten structuur maar de gevel en dak kunnen een compleet verschillende uitstraling krijgen. Ieder project is uniek en past bij de specifieke plek.

procesBouwen in hout

De Add-on’s zijn erg duurzaam en de modules zijn helemaal opgebouwd uit Europees hout. Er is bewust gekozen voor het bouwen in houtskelet bouw. Met een HSB structuur kan je heel efficiënt bouwen waarbij je eenvoudig zaken als brandveiligheid geluid en flexibiliteit kan oplossen. In een HSB-element kan je ook heel veel isolatie kwijt wat de modules optimaal energie zuinig maakt.


 

doorsnede detailsGoed voor mens en milieu

Een ander groot voordeel van bouwen in hout is dat er geen giftige dampen uit de bouwmaterialen komen. Met hout wordt er damp-open gebouwd wat zorgt voor een heel prettig binnenklimaat in een woning. Dit komt het comfort en de gezondheid van de bewoners ten goede. Een ander voordeel is dat bouwen in hout is veel lichter dan met staal of steen. Daarmee is hout ideaal om op bestaande gebouwen te plaatsen. Omdat een materiaal als hout organisch is en daarom terug groeit, wordt het milieu minimaal belast en wordt er tegelijkertijd veel CO2 opgeslagen.Voorbeelden Add-on's

extra woonlaag

meerdere lagen

huisjes op dak

aanbouw

speciale vormVeiliger

De basisstructuur wordt gemaakt in de fabriek van Timbeco. Door te bouwen in de fabriek kan men heel precies en veilig werken. Er hoeft niet op grote hoogtes gewerkt te worden en er is geen last van het weer. Door een kortere bouwtijd wordt ook de overlast naar de buurt verminderd.


bouwproces, Timbeco-fabriek in Estland

Projectgegevens

Periode:
2021>heden
Team:
Berend Hoffmann, Jos van Eldonk, Arsen Pryhoda, Fenna van Bemmel