visualisatie silo’s zeeburgereiland industrieel erfgoed glazen bovenbouw

Amsterdam

Herbestemming silo’s Zeeburgereiland

Industrieel erfgoed

De silo’s op het Zeeburgereiland in Amsterdam zijn markante herkenningspunten in een omgeving in opkomst. De gemeente Amsterdam is een selectie gestart om voor deze symbolen van industrieel erfgoed een nieuwe bestemming te vinden. De ambitie is om ze een bijzondere, duurzame invulling te geven met een mix van functies.

visualisatie silo’s zeeburgereiland industrieel erfgoed glazen bovenbouw
visualisatie zicht silo’s zeeburgereiland industrieel erfgoed
 

Respect voor bestaand karakter 

Het uitgangspunt voor de herontwikkeling van deze drie silo’s is om het bestaande karakter van de silo’s maximaal te respecteren. De silo’s ontlenen hun karakter aan hun ruige, ongenaakbare, betonnen buitenschil. Met het maken van gaten, wat ook kostbaar en complex is, zou het karakter van de gebouwen verloren gaan. De donkere buik van de silo’s wordt ingezet voor de buffering van energie en biedt ruimte voor volautomatische stalling van auto’s. De bestaande onderbouw wordt open en transparant gemaakt om een relatie met de buurt te maken. Op het dak van de silo’s komt een openbaar park. Op de drie silo’s realiseren we een nieuwe glazen bovenbouw met in de gevel een diagonale patroon, wat geïnspireerd is op de taal van de klassieke gashouder, een ander voorbeeld van industrieel erfgoed.

doorsnede silo’s zeeburgereiland industrieel erfgoed mix van functies
 

Oneindig looppad als verbinding 

Omdat we de silo’s ook architectonisch en fysiek met elkaar willen verbinden is er gekozen voor een pad als verbindende lint. Dit thematische pad door de lucht biedt omwonenden en bezoekers de kans voor een unieke wandelervaring met 360° zicht op de stad en omliggend landelijk gebied. Vanaf deze linten, maar ook via trap en lift, zijn de hoger gelegen stadsparken bereikbaar. De thematische paden en stadsparken zijn openbaar toegankelijk.

visualisatie silo’s zeeburgereiland industrieel erfgoed glazen bovenbouw
 

Lichaam en geest in balans 

Met de programmatische invulling spelen we in op de sterke behoefte van de stedeling uit de eenentwintigste eeuw om bewuster met lichaam en geest om te gaan en ze met elkaar in balans te brengen. De eerste silo staat in het teken van ontspanning met een spa, sauna en zwembad. De tweede silo is het sportieve hart van het complex met een sport- en fitnesscentrum. De derde silo staat in het teken van de geest met een multifunctioneel theater c.q. filmhuis en yoga- en meditatieruimtes.

Projectgegevens

Periode:
2017
Team:
Berend Hoffmann, Bengin Dawod
Status:
Prijsvraag, niet ingediend