Gouweplein

Waddinxveen

Gouweplein

Verbinding oude en nieuwe centrum

De gemeente Waddinxveen wilde een nieuw centrum laten bouwen naast de bestaande dorpskern. Van cruciaal belang was om een goede verbinding tussen het nieuwe en het oude centrum te maken. Kenmerkend voor de situatie in Waddinxveen is het hoogteverschil van bijna vier meter tussen het plangebied en het hoger gelegen bestaande centrum. Dit hoogteverschil, ontstaan door veenafgravingen, bood een perfecte gelegenheid het nieuwe centrum op een natuurlijke manier twee niveaus te geven en daarmee het parkeerprobleem op te lossen. Op het niveau van de bestaande voetbalvelden is de parkeergarage gesitueerd. De winkels en de woningen bevinden zich op het hogere niveau van het ‘oude land’.

Stadspark

Een ander kenmerk van de situatie in Waddinxveen is het stadspark, dat tussen het plangebied en het centrum ligt. Het nieuwe centrum is zo ontworpen dat het centrale plein, het hart van het plan, een prachtig ingekaderd zicht biedt op dit park. De pleinwand aan deze kant wordt gevormd door het nieuwe bibliotheekgebouw, met aan weerszijden openingen naar het stadspark.

Overal voorkanten

Het basisschema van het plan wordt gevormd door een winkelcircuit in de vorm van een 8, waar het nieuwe centrumplein onderdeel van uitmaakt. Hierdoor kan het winkelende publiek een rondje lopen, zonder te hoeven omkeren. Het plan heeft overal voorkanten aan de openbare ruimte. Om dit te bereiken zijn er inpandige expeditiehoven gemaakt, waar de vrachtauto’s naar binnen kunnen rijden en keren. Daarnaast zijn de achterkanten van de winkels omzoomd door woningen en bedrijfjes, eveneens bedoeld om meer voorkanten te genereren in het gebied.

Vermenging van functies

In het plan is maximaal ingezet op een vermenging van functies. Boven de winkels wordt gewoond en naast de winkels komen horecagelegenheden en culturele voorzieningen. Alleen op deze manier kan een dynamisch en sociaal veilig centrum ontstaan.

Projectgegevens

Periode:
2004>heden
Opdrachtgever:
ASR Vastgoed Ontwikkeling & Gemeente Waddinxveen
Programma:
Winkels, woningen, horeca, cultuur en parkeren
Werkzaamheden:
Masterplan, supervisie & architectonische deeluitwerking van het sociaal cultureel centrum met winkels en woningen