Amsterdam

Geveltransformatie woongebouw Teilingen

Het getransformeerde woongebouw is in de nieuwe situatie lichter en transparanter dan het ooit bedacht is. De transformatie van de gevel is vooral ingezet om het wooncomfort te verhogen.

Omgaan met erfgoed

Woongebouw Teilingen is onderdeel van een ensemble van gebouwen in Buitenveldert. Het gebouw is aangemerkt als Orde 1 in de waarderingssystematiek voor architectonische kwaliteit. Wijnand Galema Architectuurhistoricus heeft onderzoek gedaan naar de beeldkwaliteit van het gebouw. Samen met hem zijn de voorstellen voor de geveltransformatie ontwikkeld. Het gebouw wordt aan de buitenkant geïsoleerd en opnieuw voorzien van geglazuurde strips. De kozijnen worden vervangen en voorzien van hoogwaardig isolatieglas.



Extra licht, lucht en ruimte

De woningen in het gebouw hebben nu geen buitenruimte. De geveltransformatie was aanleiding om ook de woonkwaliteit van de woningen sterk te verbeteren. Door de toevoeging van Franse balkons, uitgevoerd in gematteerde glasplaat, wordt zorgvuldig aansluiting gezocht bij de sterke horizontale structuur van de originele gevel. De woningen worden op deze manier lichter en opener. Het uitzicht over groen Buitenveldert met op de achtergrond de Zuid-as en de binnenstad van Amsterdam is magnifiek.

 

Projectgegevens

Periode:
2017>heden