Kantoorgebouw De Wolk

Enschede

De Wolk

Klassiek gebouw passend in de omgeving

De opgave was een kantoorgebouw toe te voegen aan een reeks bestaande stadsvilla’s bij het station. Omdat het programma te omvangrijk was om in één volume te stoppen, is het gebouw in tweeën gedeeld. Door deze geleding kreeg het gebouw een eigen karakter en sloot het ook beter aan bij de omgeving. Het ene volume pakt de voorgevelrooilijn van de Piet Heinstraat op. Het andere volume is wat gedraaid, zodat er zicht ontstaat op het bankgebouw ernaast, een mooi Amsterdamse School-gebouw. Door de draaiing van de volumes ten opzichte van elkaar ontstond er tussen beide delen ruimte voor de entree, met een grote glazen pui waarachter zich de centrale hal bevindt. De architectuur van het kantoorgebouw is klassiek en sluit aan bij de omringende panden, met verwante kleur- en textuurnuances in de metselwerkpenanten en slanke kozijnen.

 

Kantoorgebouw De Wolk

Aluminium wolk van bloemblaadjes

De blikvanger van het gebouw is de aluminium wolk die boven het gebouw zweeft. Deze glanzende wolk bestaat uit bloemblaadjes op stelen en vormt, als een eigentijdse interpretatie van een klassieke kroonlijst, de beëindiging van het gebouw. Er zijn voorzieningen getroffen om de wolk onderdeel te maken van het koelsysteem. Het regenwater kan worden opgeslagen op het dak waardoor een natuurlijke warmtebuffer wordt gecreëerd. Bij warm weer kan het gebouw met dit regenwater worden gekoeld, door de wolk, door middel van een sproeisysteem, te laten regenen.

Kantoorgebouw De Wolk
Kantoorgebouw De Wolk

Projectgegevens

Periode:
1997>2002
Opdrachtgever:
ABO Holding
Programma:
Kantoren
Oppervlakte:
3.842 m2
Status:
Opgeleverd