Alphen aan den Rijn

De Aarhof

Alphen aan den Rijn werkt de laatste jaren hard aan de stedelijke vernieuwing van de Lage Zijde. Dit historische deel van het centrum was al een hele tijd aan vernieuwing toe. Het oude Thorbeckeplein was een lege vlakte in de stad met veel leegstaande winkels eromheen; het historische Nutsgebouw stond leeg en het riviertje de Aar lag weggestopt tussen de bebouwing.

Herstructurering van het centrum

Vanaf 2012 krijgt de herstructurering van het centrum ook zichtbaar vorm. De bebouwing rond het Thorbeckeplein is volledig vernieuwd. Er zijn veel woningen toegevoegd aan het centrum. Het Nutsgebouw is prachtig opgeknapt en omgetoverd tot een aantrekkelijke horecalocatie. De nieuwe bibliotheek is inmiddels gereed en de Aar functioneert als stadsriviertje en als ader in het gebied. Er is veel gebeurd de laatste jaren; maar dit deel van het centrum is nog niet af.

Winkelcentrum De Aarhof

Centraal in het gebied ligt winkelcentrum De Aarhof, een van de eerste overdekte winkelcentra van Nederland. Bij de herontwikkeling van De Aarhof is ingezet op het realiseren van een gemengd stedelijk programma om zo maximaal bij te dragen aan de ontwikkeling van een levendig centrum. Het project kent een mix aan detailhandel, horeca, dienstverlening met daarop een aantrekkelijk woonmilieu rond een groen ingericht dek. Het programma wordt ondersteund met stallingsruimten voor fietsen en auto’s.

Het plan sluit in haar randen naadloos aan bij de herontwikkeling van de Lage Zijde. Een plint met winkels en voorzieningen, met daarboven woningen, bepaalt het nieuwe beeld. In het hart van het plangebied gaat het wonen de hoogte in. De twee torens zijn direct op straatniveau nauwelijks waarneembaar; maar van verre markeren ze het hart van de Lage Zijde.

 

De initiatiefnemers gaan ervan uit dat in Q2 2022 kan worden gestart met de bouw. De opening is gepland eind 2024.

Projectgegevens

Periode:
heden
Team:
Maarten van der Eerden, Jos van Eldonk, Fernando Blanco, Antonia Kalatha, Philip Palmer
Opdrachtgever:
SB Real Estate
Programma:
Retail en Wonen