Gouweplein

Waddinxveen

Cultuurgebouw Gouweplein

Markering op de kop van het Gouweplein.

Centraal in winkelcentrum het Gouweplein ligt de zwart wit gestreepte bibliotheek. Het gebouw valt op. Het onttrekt zich door het zwart wit metselwerk en haar bijzondere bekroning aan de rest van het centrum. De nieuwe bibliotheek is een belangrijke ontmoetingsplek in het nieuwe centrum. Het gebied heeft er een huiskamer bijgekregen.

Mix aan functies

In het stedenbouwkundig plan voor het centrumgebied Gouweplein is maximaal ingezet op een vermenging van functies. Boven de winkels wordt gewoond en naast de winkels komen horecagelegenheden en culturele voorzieningen. Juist in die mix aan functies ontstaat meer dynamiek. De bibliotheek heeft heel bewust een prominente plek gekregen op de begane grond aan het plein. Het maakt het centrum laagdrempeliger. Het is een ‘third place’ die het centrum maakt tot een centrum voor alle inwoners van Waddinxveen.

Gouweplein

Zicht over Waddinxveen

De bibliotheek is het laagste gebouw van het centrum. Het gebouw krijgt allure door de bijzondere kroon die een functie heeft als daklijst en omheining van het dak. Op het dak is ruimte voor een dakterras voor de bibliotheek. Vanaf deze daktuin is er een prachtig uitzicht over het park, het centrum en de rest van Waddinxveen.

Gouweplein

Een kroon van prefab beton

Het gebouw van de bibliotheek lijkt geïnspireerd op een laatgotische Venetiaans paleis. De kroon is opgebouwd uit elementen van geprefabriceerd wit beton. Door in te zetten op de herhaling van identieke elementen was er slechts één mal nodig. De fijne gebogen belijning en de verschillende vormen van textuur en reliëf werden zo maakbaar en betaalbaar. Ook het gemetselde woongebouw naast de bibliotheek kent een bijzondere bekroning in de vorm van kleine gemetselde trapgeveltjes.


Projectgegevens

Periode:
2006>2009
Opdrachtgever:
ASR Vastgoed Ontwikkeling
Programma:
Sociaal cultureel centrum, winkels en 12 appartementen
Oppervlakte:
4.500 m2
Status:
Opgeleverd