Cultuurfabriek

Veenendaal

Cultuurfabriek

Voormalige wolfabriek

In het nieuwe hart van Veenendaal is de voormalige fabriek van Hollandia Wol verbouwd tot een cultuurcluster met daarin de bibliotheek, museum Het Kleine Veenlo, de historische vereniging en de kunstuitleen. In de binnentuin tussen het oude gebouw en de nieuwbouw is de oude fabrieksschoorsteen behouden. Doordat de toren nu enigszins verscholen ligt, werkt hij vooral op afstand, in de skyline van Veenendaal, en zie je hem pas weer als je je in het cultuurcluster bevindt.

Cultuurfabriek
Cultuurfabriek

Ligging aan nieuw plein

Het ontwerp is in de eerste plaats stedenbouwkundig benaderd. Omdat de voormalige fabriek niet aan de hoofdroute van de binnenstad van Veenendaal ligt, is het gekoppeld aan een nieuw gebouw. Deze nieuwbouw zorgt ervoor dat de hoofdentree aan het nieuwe Kees Stipplein komt te liggen en aansluit op de nieuwe stratenstructuur.

Cultuurfabriek
Cultuurfabriek

Gevel met breipatronen

De Nervi-achtige kolommen in de nieuwbouw die uitmonden in de draagconstructie van de vloeren, zijn geïnspireerd op de industriële betonstructuur van de oude fabriek. Vanaf het plein is door de glazen gevel deze stapeling van kolommen en vloeren zichtbaar gemaakt. De breipatronen die in de gevels zijn verwerkt, verwijzen naar de woltraditie van Veenendaal. Net zoals in breiwerk zijn in de bakstenen gevels kleur- en reliëfverschillen gemaakt en daarmee licht- en donkereffecten gecreëerd. Het zijn als het ware gemetselde Noorse truien met kabels en gerstekorrelsteken, met onderaan een boord, die werkt als een klassieke plint. Ook in het spel van vlakke en geprofileerde kliklijsten in de voorgevel zijn weefpatronen te herkennen.

Cultuurfabriek
Cultuurfabriek

Projectgegevens

Periode:
2005>2010
Opdrachtgever:
Gemeente Veenendaal
Programma:
Bibliotheek, museum Veenendaal, kunstuitleen, historische vereniging Oud Veenendaal, expositieruimte, koffiecorner
Oppervlakte:
4.700 m2
Status:
Opgeleverd