Hoogeveen

Cultureel Complex

In Hoogeveen komt een nieuw Cultureel Complex waar alle culturele instellingen van de stad binnen één gebouw samen komen. Een creatieve hub waar het straks zal bruisen van de energie, waar altijd wat te doen is en waar de deuren wagenwijd open staan voor alle inwoners en bezoekers van Hoogeveen. Spelen, bewegen, ontdekken en plezier maken zullen op deze kindvriendelijke third place to be centraal staan.

Het college van Hoogeveen heeft, na een openbare Europese aanbesteding, architectenbureau Common Affairs, third place specialist AATVOS, en IMd raadgevende ingenieurs de opdracht gegeven om een ontwerp te maken voor het nieuwe Cultureel Complex in samenwerking met de betrokken culturele partners. Er zal worden gewerkt vanuit het principe van 'vernieuwbouw', waarbij een deel van het stadstheater De Tamboer blijft staan waarbij de kenmerkende zalen van De Tamboer behouden blijven en voorzien worden van een nieuwe ombouw, waardoor een gebouw met een geheel nieuwe identiteit ontstaat. Daarin bieden De Tamboer (theater), Het Podium (poppodium), de Bibliotheek en de Verhalenwerf, het Centrum voor de Kunsten Scala, Punt H (toeristisch informatiecentrum) en de Historische Kring Hoogeveen (historisch archief) de gezamenlijke culturele activiteiten aan.

Wethouder Erik Giethoorn: "Samen bevorderen we zo de cultuurbeleving en -ontwikkeling van de inwoners en bezoekers van de regio. Ook draagt het nieuwe cultureel complex enorm bij aan een aantrekkelijk stadscentrum en wordt de positie van Hoogeveen als één van de vier sterke steden in Drenthe versterkt.”

Verandering begint met een visie

Binnen de inspirerende opgave van de gemeentelijke tender lag de nadruk op het formuleren van een visie. “Het belangrijkste aspect van onze inzending is dat het nieuwe Cultureel Complex een authentieke, derde plek gaat worden. De derde plek is een publieke plek waar je naast je woning en je werk graag wilt verblijven, die laagdrempelig is, vertrouwd, veilig en in de buurt is. Een plek waar het ook leuk is om alleen heen te gaan. Het gezamenlijke motto van alle betrokken partijen is om niet alleen een gebouw voor Hoogeveen, maar ook dóór Hoogeveen neer te zetten. Daarom worden de bewoners en gebruikers centraal gezet en zeer nauw betrokken bij het ontwikkelproces, dit maakt onderdeel uit van wat we bij AATVOS omschrijven als user-based design,” legt creative guide & architect Aat Vos uit. Hoogeveen heeft als ambitie de meest kindvriendelijke gemeente van Nederland te zijn. In de ontwikkelde visie is dan ook meegenomen om van het Cultureel Complex het meest kindvriendelijke gebouw te maken waar spelen, bewegen, ontdekken en plezier maken centraal staan.

Architects in residence

De eerste workshop met jongeren waarbij we ze hun eigen droomgebouw mochten ontwerpen, heeft in de aanbestedingsfase reeds plaats gevonden en hun wensenlijst zal in het te ontwikkelen voorlopig ontwerp meegenomen worden. Common Affairs en AATVOS zullen verder de gebruikers uit Hoogeveen en de omliggende dorpen nauw betrekken bij het ontwerpproces, middels onder meer speciale kaartspellen die hiervoor ontwikkeld zijn. Bovendien zal het ontwerpteam een workshop week in Hoogeveen organiseren waarbij Common Affairs en AATVOS als ‘architects in residence’ kennis zullen maken met de lokale wensen, cultuur en identiteit en deze zullen verwerken in het plan.

Dynamische openbare ruimte

Het toekomstige Cultureel Complex moet zoals gezegd onderdeel worden van de gemeenschap. Berend Hoffman, architect partner van Common Affairs benadrukt: “Naast meedenken, gaan we ook onderzoeken in hoeverre bewoners ook daadwerkelijk kunnen meebouwen, door bijvoorbeeld het aanleveren van materialen of spullen die het gebouw een persoonlijk karakter zullen geven. Belangrijk is verder dat de dynamiek van het programma ook in het ontwerp van het gebouw terugkomt. De levendigheid van binnen zal eveneens voelbaar moeten zijn op het plein aan de hoofdstraat en in het park aan de zijkant. Mede daarom hebben we voorgesteld om zowel elementen van het plein als het park op het dak door te zetten. Hierdoor wordt het dak getransformeerd tot een dynamische openbare ruimte waar allerlei activiteiten georganiseerd kunnen worden.”

Duurzaam en toekomstbestendig

Flexibiliteit is een voorwaarde om het Cultureel Complex duurzaam en toekomstbestendig te laten zijn. Wat er in het gebouw gebeurt kan niet alleen per dag verschillen. Los van de reguliere diversiteit binnen de programmering is het essentieel dat het Cultuur Complex bestendig is tegen mogelijke veranderende functionaliteit in de verdere toekomst. Onder duurzaamheid valt uiteraard ook een doordachte materiaalkeuze: materialen die aanpasbaar, ‘losmaakbaar’ en herbruikbaar zullen zijn. Er zijn ook al contacten gelegd met lokale recyclingbedrijven om te kijken welke gebruikte materialen er in de omgeving beschikbaar zijn, zodat deze gebruikte materialen uitgangspunt kunnen zijn voor een nieuw ontwerp.

Cultureel Complex Hoogeveen


Projectgegevens

Periode:
2019>heden
Opdrachtgever:
Gemeente Hoogeveen
Programma:
Complex met diverse culturele functies
Oppervlakte:
circa 14500 m2
Status:
schetsontwerp