BioBee-House


BioBee-House brengt bewoners dichter bij de natuur door groen op en rond de woning te integreren. We streven naar een optimale biodiversiteit en creëren voedsel, veiligheid en voortplantingsplekken voor planten, vogels en insecten. Het tuinontwerp is afgestemd op inheemse planten en dieren, waardoor we niet alleen het eigen plangebied, maar ook een groter gebied natuurinclusief maken. De woningen hebben groene daken die bijdragen aan de buffering van regenwater en de biodiversiteit in het gebied. De woningen zijn extra geïsoleerd om de vraag naar warmte en koeling te beperken. Het hele plangebied wordt groen ingericht met open verharding. Regenwater infiltreert op een natuurlijke manier in de bodem. De woning is duurzaam, natuurinclusief en betaalbaar!

Dichtbij de natuur

De natuur verbindt mensen. Onze gemeenschappelijke tuin creëert een plek waar bewoners samenkomen, kinderen veilig kunnen spelen en buren elkaar kunnen ontmoeten. Samen zorgen de bewoners voor de groentetuin en delen tuingereedschap. Door gezamenlijk te genieten van de natuur, ontstaat een hechtere gemeenschap. Een essentieel onderdeel van het concept is de gemeenschappelijke tuin rondom de woningen. Binnen het tuinontwerp staat ontmoeten en het versterken van de biodiversiteit van de locatie voorop. Het ontwerp is dan ook altijd afgestemd op de bestaande flora en fauna van de locatie en omgeving die de lokale biodiversiteit te versterkt.

 

Conceptueel bouwen

Common Affairs gelooft in herhaalbare, innovatieve, integrale en flexibele bouwoplossingen die ons in staat stellen om sneller, betaalbaarder en duurzamer te ontwikkelen en te bouwen. En dat is absoluut noodzakelijk, want tegen 2030 hebben we bijna 900.000 extra woningen nodig.

Met een groeiend tekort aan personeel en steeds strengere eisen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid, zullen we dit doel niet kunnen bereiken met de traditionele bouwmethoden. Daarom hebben wij BioBee-House ontwikkeld, een volledig geoptimaliseerd bouwconcept dat in de fabriek wordt samengesteld.

Dankzij deze aanpak kunnen we woningen van uitzonderlijke kwaliteit leveren, waarvan de hogere verkoopwaarde is bewezen. Bovendien profiteren toekomstige bewoners van een zeer gunstige Total Cost of Ownership (TCO) vanwege de lagere energiebehoefte van onze woningen.


 

Techniek

BioBee-House realiseert een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid. De toegepaste installaties zijn hier een integraal onderdeel van. De gebouwgebonden energie wordt volledig zelfstandig opgewekt, de gebruiksgebonden energie voor een groot deel. De hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid uit zich in uitstekende BENG en MPG scores. De woningen worden volledig geconstrueerd uit hout. Daardoor slaat de energieneutrale woning CO2 op en stoot het dit niet uit!

Biobased gevel

Voor de gevel wordt gebruik gemaakt van Nabasco© circulaire bio-composiet tegels. De tegels worden vervaardigd uit Nederlandse biobased hernieuwbare materialen, zoals riet en gerecyclede en hernieuwbare onthardingskalk, in combinatie met een deels bio-based hars. Hiermee is de gevel duurzaam en onderhoudsvrij maar ook volledig circulair.

Het is mogelijk om voor ieder uniek project een best passende kleur te creëren met natuurlijke pigmenten. Doordat de tegels door en door gekleurd zijn, hebben kleine beschadigingen geen invloed op de kwaliteit of uitstraling. Zo kunnen we met kleur spelen en telkens een uniek resultaat creëren dat perfect past bij het project. Op deze manier zorgen we ervoor dat BioBee-House altijd harmonieert met zijn omgeving.

 

Variaties speciaal voor starters

BioBee-House Small is een compacte, betaalbare, grondgebonden woning. De woning is speciaal ontworpen voor starters in de woningmarkt. Er zijn binnen het concept drie woningtypen ontworpen. Alle woningen hebben twee verdiepingen en zijn opgebouwd uit gestapelde modules. 

Bezoek de website van BioBee-House

Projectgegevens

Periode:
heden
Team:
Berend Hoffmann, Jos van Eldonk, Philip Palmer, Arsen Pryhoda, Nina Zaletelj
Samenwerking:
Common Affairs (architect) Techniplan Adviseurs (ingenieur) IGG Bouweconomie (bouwadvies en cost engineering)
Strategische bouwpartners:
Timbeco Woodhouse OÜ (HSB elementen) NPSP (Biobased gevelproducten)
Adviseurs:
IVN Natuureducatie (natuurbeleving) Stichting W/E adviseurs (duurzaamheid) IMd Raadgevende Ingenieurs (constructie) CoE BBE (Centre of Expertise Biobased Economy) Vogelbescherming Nederland (vogelspecialisten)
Programma:
grondgebonden woningen