Alphen aan den Rijn

Bibliotheek en parkeergarage Aarplein

Dynamische plek

Het ontwerpen van een bovengrondse parkeergarage op een prominente plek in de binnenstad van Alphen aan den Rijn is geen eenvoudige opgave. Door de combinatie met de bibliotheek en een openbare fietsenstalling ontstond er een mix aan programma waarmee het mogelijk werd een dynamische plek in de stad te creëren.

Aansluiting met omgeving

Het is een groot volume dat aansluiting zoekt bij de kleinschaligheid van de rest van de vernieuwde binnenstad van Alphen. Toch hebben we er bewust voor gekozen om het gebouw niet op te delen in kleinere panden. Bibliotheek en garage zijn grootschalige programma’s die een plek verdienen in de binnenstad. We hebben ons laten inspireren door de grote stations, markthallen en musea die een plek hebben gekregen in historische binnensteden. Ondanks hun grotere maat, passen ze toch in het stadsbeeld.

Het ontwerp voor de bibliotheek is uiteindelijk een soort mix geworden van een station en een markthal. Het is in schaal beduidend groter dan de overige gebouwen in het centrum. Door de keuze van de warme oranje baksteen, de verticale ritmering, de rijkheid van de details en de vele verbijzonderingen borgen we de aansluiting met de omgeving.

Groen en duurzaam

De opdracht was ook om een duurzaam gebouw met een groene gevel te realiseren in de stenige omgeving van de binnenstad. Het gebouw is onder andere op de zonbelaste gevels voorzien van PV-panelen. De parkeergarage blijft open voor een goede ventilatie. Deze gevels zijn voorzien van beplanting. In het hart van de garage zit de vide met een groene binnentuin. In samenwerking met Aat Vos heeft het interieur van de bibliotheek vorm gekregen. Dit is straks de groene ontmoetingsplek voor iedereen in de stad.



Projectgegevens

Periode:
2016>heden
Opdrachtgever:
Gemeente Alphen aan den Rijn
Programma:
Bibliotheek, gemeentearchief, fietsenstalling en parkeergarage
Oppervlakte:
13.778 m2
Status:
In uitvoering