Workshop #1

‘Er moeten tot 2030 845.000 woningen worden gebouwd om te voldoen aan de groeiende vraag’ koppen de kranten. En ‘op dit moment is er een tekort van 331.000 woningen.’ Maar voor wie bouwen we die? De grote steden zijn een smeltkroes van diverse culturen. In Amsterdam heeft meer dan 50% van de bewoners een niet-Nederlandse achtergrond en wonen er ca. 180 nationaliteiten (2017). Bouwen we dan wel de juiste woningen?

De vraag naar andere woonvormen 

De doelgroep waar we voor bouwen wordt steeds diverser. Naast een toename van de culturele diversiteit van bewoners die hun eigen woonrituelen hebben, zorgt ook de vergrijzing voor veranderende woonwensen. Volgens het CBS is in de steden het aantal eenpersoonshuishoudens sterk vertegenwoordigd en zal dat tot 2030 nog sterk groeien. Welke woonvormen passen bij de veranderende vraag van een samenleving die diverser, grijzer en individueler wordt?  

Biedt de ‘standaardwoning’ een passend antwoord? 

Opvallend is dat de seriematige woningbouw nog hoofdzakelijk bestaat uit de ‘standaardwoning’ zoals we die decennia geleden ook al bouwden: de rijtjeswoning met een beukmaat van 5.40m en het driekamer-galerijappartement.

Wordt hiermee de vraag van de woningzoekende van vandaag wel beantwoord? Zouden we niet wat vaker op een andere manier naar de woningplattegrond moeten kijken zodat de vraag niet alleen nu maar ook in de toekomst op de juiste manier wordt ingevuld? En als we dan op een andere manier naar de ‘standaard’ kijken, zou de standaard dan meer cultuurspecifiek, doelgroep specifiek of juist superflexibel moeten zijn?

Woonrituelen 

De vraag die in onze eerste workshop centraal staat is: ‘Kan je een woning ontwerpen die past bij meerdere woonrituelen?’ En waar zien we dan de antwoorden? Moet de woning zo weinig mogelijk worden ingedeeld? Is het een woning met zoveel mogelijk schuifwanden? Is het maken van veel kamers de juiste oplossing? Of blijken onze huidige ‘standaard’ woningen flexibel en aanpasbaar genoeg en kunnen ze nog jaren mee? Kortom, welke woningtypes sluiten het beste aan bij de diversiteit aan woonwensen. 

Het resultaat?  

De interviews gaan we delen; de resultaten van de workshops leggen we vast; we gaan gebouwen ontwerpen. In de komende maanden zullen we hier updates over delen. Wil je meepraten tijdens een van de workshops? Stuur ons dan even een bericht. Wil je het volgen? Volg ons dan via de social media Instagram | Linkedin Of laat je gegevens achter door een e-mail te sturen naar communicatie@commonaffairs.nl. Je ontvangt dan een bericht zodra er resultaten beschikbaar zijn.

Projectgegevens

Periode:
heden