28 mei 2024
Op het gebied van architectuur en ruimtelijke kwaliteit heeft gemeente Tilburg veel in huis. Reden genoeg om ontwikkelingen op dit vlak te vieren en te stimuleren. Daarvoor hebben initiatiefnemers CAST (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg e.o.) en de gemeente de handen ineengeslagen met de Tilburg Architectuurprijs. Zowel het Stadhuis als de Stadswinkel zijn genomineerd voor de vakjuryprijs. Ook kan er gestemd worden voor de publieksprijs. Lees hieronder meer over beide projecten.
Biobased en circulair huis van de stad
De gemeente Tilburg heeft in 2018 haar ambities op gebied van circulariteit vastgelegd in de Transitieagenda. Het was de opgave om het bestaande gebouw, circulair en biobased te transformeren tot de nieuwe Stadswinkel. Het gebouw biedt nu onderdak aan een deel van de gemeentelijke organisatie. De hele begane grond met de stadswinkel, het werkrestaurant en het vergadercentrum is vrij toegankelijk voor publiek. De toevoeging van extra vides, nieuwe liften en houten trappen maken het gebouw licht en uitnodigend en zorgen ervoor dat de kantoorverdiepingen in open verbinding staan met de publiekshal.
Herontwikkeling jong monument
Ook de herontwikkeling van het bestaande stadhuis, in 1972 ontworpen door architect Kraaijvanger, heeft veel losgemaakt in de Tilburgse gemeenschap. Het ontwerp van het gebouw is door DEDRIE Architecten, in nauw overleg met specialisten op het gebied van jonge monumenten, tot stand gekomen. De karakteristieke gevelstructuur van zwarte horizontale natuursteen stroken is daarbij bewaard gebleven. Common Affairs heeft het ontwerp voor het interieur en de inrichting gemaakt.
Publieksprijs
Tot 12 juni kun je je stem uitbrengen. Stem jij ook op de Stadswinkel en het Stadhuis?
Dat kan hier
Over de Tilburg Architectuurprijs
De Tilburg Architectuurprijs is dé nieuwe prijs voor het beste bouwwerk in de gemeente Tilburg. Op 14 juni 2024 wordt de prijs voor het eerst uitgereikt. Deze editie is bedoeld voor projecten die tussen 1 januari 2021 en 31 december 2023 zijn opgeleverd of in gebruik zijn genomen. Na deze editie keert de prijs tweejaarlijks terug.