De nieuwe behuizing van de bibliotheek en parkeergarage vordert in de afbouw_ Bibliotheek Alphen

24 juni 2020

De nieuwe bieb in Alphen is bijna af en ziet er zo van binnen uit

De blikvanger van het Aarplein, dat wordt het nieuwe bibliotheekgebouw. Gevels waarop plantjes groeien en parkeren kan straks op het dak van de Alphense bibliotheek.

Van de buitenkant lijkt het een ondoordringbare kolos, mede door de spiegelende ramen. Maar binnen blijkt het nieuwe bibliotheekgebouw met parkeergarage het toonbeeld van overzicht en logica. De finish komt in zicht: op 15 juli gaat de parkeergarage open en half september moet de bieb zijn ingericht. Dus is het hoog tijd om een kijkje te nemen en te zien hoe het gebouw de sfeer gaat bepalen van het Aarplein anno 2020.

Groen

Als we langs de buitengevel aan de zijde van het Aarplein lopen, is de grap snel gemaakt. Een gebouw vergroenen? Je plakt gewoon groene folie op de ramen, schroeft groene panelen op de gevel en verft alle binnenmuren groen. Maar projectleider Frank de Prez van de gemeente Alphen onderstreept dat de nieuwe bieb annex parkeergarage ook écht groen is.

Groen op de muren van de parkeergarage_Bibliotheek Alphen

Kijk maar naar de zijgevel aan de zijde van de Albert Heijn, wijst hij. In plaats van ramen en roosters zitten hier zonnepanelen. Zeker op dagen als deze slurpen ze de energie op en draaien de omvormers in de technische ruimte als een dolle. ,,Onder de streep is dit gebouw energieneutraal. Naast zonnepanelen zit er ook een warmte-koude-opslag onder het pand. Verder zijn alle ramen extra-isolerend, net als de muren en vloeren. En het pand is helemaal aardgasvrij.” Dus ja, dit nieuwe optrekje is wel degelijk supergroen, wil hij maar zeggen.

Verlost

De hoofdingang zit aan de kant van de Aarkade. Daar lopen al regelmatig mensen in en uit. ,,Klopt, de gratis bewaakte fietsenstalling is sinds twee weken in gebruik. We hebben de deur al opengedaan, omdat de winkeliers aan de kant van het plein dan verlost zijn van alle geparkeerde fietsen”, vertelt De Prez.

Werkbedrijf Rijnvicus heeft het beheer. Naast de stalling zit een doorgang naar de parkeergarage. Dat is niet de enige. Straks komt een tweede entree voor de garage in winkelcentrum de Aarhof, op de plek waar eerst de Italiaanse broodjeszaak en later chocolatier Bart van Vliet zat. ,,De wanden en vloer worden binnenkort afgewerkt en dan kun je zó met je winkelkarretje naar de lift om je boodschappen in de auto te zetten”, verklaart de projectleider.

De begane grond van de nieuwbouw aan de kant van het Aarplein is straks het domein van de bibliotheek. Het is een enorme ruimte die een beetje doet denken aan het atrium in het Alphense gemeentehuis. In de hoek van Aarplein en Aarkade is horeca met een keuken gepland. Aan de andere kant leidt een brede trap naar de eerste etage. Boven lijkt het haast een balzaal, beaamt De Prez.

[Lees het volledige artikel op: https://www.ad.nl/alphen/de-nieuwe-bieb-in-alphen-is-bijna-af-en-ziet-er-zo-van-binnen-uit~a8991b18/]