23 mei 2023

Vakbeurs HOUTBOUW van start: Common Affairs presenteert circulaire en biobased transformatie van de Stadswinkel Tilburg


Vandaag is de vakbeurs HOUTBOUW van start gegaan, de nieuwe dedicated vakbeurs voor innovatieve oplossingen gericht op hout-, biobased - en hybride bouwen. Common Affairs is een van de sprekers binnen het kennisprogramma. Donderdag 25 mei presenteert Jos van Eldonk onze lessons learned in circulair en biobased transformeren aan de hand van ons project Stadswinkel in Tilburg. 


Inhoud kennissessie

De gemeente Tilburg heeft hoge duurzaamheidsambities als het gaat om haar eigen huisvesting. De voormalige bibliotheek aan het Koningsplein is volledig circulair getransformeerd tot de nieuwe Stadswinkel. Een opvallend kenmerk van het gebouw is de nieuwe schorsachtige schil die is gemaakt van hout. Deze gevel is volledig geschroefd, waardoor deze in de toekomst weer volledig gedemonteerd kan worden. De puien zijn vervaardigd van blank gelakt eikenhout. Tijdens de uitvoering was het gebruik van kitten en purschuim verboden, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het gebouw.

De begane grond van de Stadswinkel, waar de publieke ruimtes zoals de Stadswinkel zelf, het werkrestaurant en het vergadercentrum zich bevinden, is vrij toegankelijk voor het publiek. Door de toevoeging van extra vides en houten trappen is het gebouw open en uitnodigend geworden, wat fysieke beweging tussen de verdiepingen stimuleert. Ook in het interieur en bij de losse inrichting zijn circulaire materialen toegepast, en waar mogelijk is er gekozen voor biobased producten. Het resultaat is een gebouw dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden.


Het realiseren van dit bijzondere project ging niet zonder uitdagingen. Daarom zal Jos van Eldonk tijdens de kennissessie op HOUTBOUW de lessons learned presenteren. Het delen van ervaringen en inzichten is essentieel om de transitie naar een duurzame en circulaire bouwsector te versnellen.


Professionals kunnen zich gratis aanmelden voor de kennissessie via deze link


De vakbeurs HOUTBOUW biedt een unieke gelegenheid om kennis en expertise uit te wisselen, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en geïnspireerd te raken door innovatieve projecten zoals de circulaire transformatie van de Stadswinkel in Tilburg. Wees erbij en ontdek de toekomst van duurzaam bouwen.