17 oktober 2020

Genomineerden voor Lieven de Key Penning bekend

Dit jaar wordt voor de elfde achtereenvolgende keer de Lieven de Key Penning uitgereikt. De onderscheiding is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Dit jaar wordt er aandacht besteed aan stedenbouw, openbare ruimte en groen. Het gaat om projecten die de laatste drie jaar opgeleverd zijn, dus gerealiseerd tussen medio 2017 en medio 2020. Er kan gestemd worden op de website van de gemeente en in het ABC Architectuurcentrum.


Net als in de voorgaande jaren, zijn er ook dit jaar weer tien projecten genomineerd. Dit zijn: Europaweg Zuid, IJslandpark, Entree West, Entree Oost Vijverpark, het Schoterbos, De Esplanade, De Keizer, de Figeebrug, het Scheepmakerskwartier en Nieuw Boerhaave. Van ieder project is op de website van de gemeente Haarlem een foto te zien.

De voorbereidingen voor de Lieven de Key Penning zijn al aan het begin van dit jaar van start gegaan met een inventarisatie van de mogelijke kandidaten. De eerste bron voor deze inventarisatie is de gemeentelijke administratie van projecten en bouw- en omgevingsvergunningen. Daarnaast werden er ook meerdere stakeholders benaderd die veel kennis over de stad bezitten. Medewerkers van de afdeling Ruimtelijk Beleid van de gemeente Haarlem vroegen hen of zij mogelijke kandidaten weten. Daarna werden de kerngegevens van de projecten verzameld en werd er een groslijst gemaakt, die na de zomer aan een vakjury is voorgelegd. Deze heeft tien kandidaten bekend gemaakt die dinsdag 20 oktober naar buiten zijn gebracht. De kandidaten worden uitgebreid gepresenteerd bij ABC Architectuurcentrum aan het Groot Heiligland 47. Wie niet in de gelegenheid is om daar langs te gaan om te stemmen, kan ook een kijkje nemen op de website van de gemeente Haarlem waar alle tien de nominaties met een foto getoond worden. Hier kan ook gestemd worden.

Op dinsdagavond 17 november wordt bekend welk project de professionele jury, onder voorzitterschap van wethouder Floor Roduner, heeft gekozen tot winnaar. Naast de prijs die de jury toekent, wordt er ook weer een Publieksprijs uitgereikt. Een paar dagen voor de uitreiking wordt de stemming voor de Publieksprijs gesloten.

Lees deze publicatie van HaarlemsWeekblad.nl https://www.haarlemsweekblad.nl/lokaal/nieuwbouw/369876/genomineerden-voor-lieven-de-key-penning-bekend


Bekijk de print uitgave van het Haarlems Dagblad van 17 oktober waarin de nominaties bekend zijn gemaakt.